Izvorni ukras zida

Opeka ispunjava bilo koji interijer toplom i domaćom atmosferom. Da biste postigli takav vizualni učinak u sobi, uopće nije potrebno potpuno napustiti tradicionalnu žbuku ili položiti zidove ciglama. Dovoljno je pribjeći nekim trikovima dizajna, a vaša će soba dobiti izvorni izgled.

Alati i materijali za ukrašavanje

Da biste stvorili realnu imitaciju zida, ne morate kupiti skupe građevinske materijale i provoditi složene završne radove. Trebat će vam:

• ukrasni premaz;
• uska maskirna traka;
• olovka za olovku ili filc;
• lopatica ili lopatica;
• zgrada razina.

Kao ukrasni premaz za unutarnje zidove prostorije koriste se suhe ili ljepljive štukature na akrilnoj, silikatnoj ili mineralnoj osnovi. Osim toga, dekorativna žbuka sastoji se od pomoćnih komponenti: punila, modificirajućih sastojaka, otapala i pigmentnih tvari.
Ovisno o marki proizvođača i osnovi, cijena ukrasnog premaza za unutarnje zidove može varirati:

Marka ukrasne žbukeCijena, rubVolumen kgPotrošnja, kg / m2
Rauf RAND, teksturirani premaz1000151-1,5
MacroMineral Bayramix2190204,5-5
DESSA DECOR, Modena3150151-1,5
De Luxe, akrilni silikon2140252,3-2,5

Tehnološki postupak ukrašavanja zidova

Da biste stvorili uzorak od opeke na zidu, potrebno je označiti površinu pomoću razine zgrade, olovkom od filca i uske trake za maskiranje. Prvo je potrebno napraviti vodoravne i vertikalne šavove od opeke, promatrajući preljev - svaki naredni red treba biti malo pomaknut u stranu u odnosu na prethodni. Za početak se preporučuje označavanjem vodoravnih linija, a zatim lijepljenjem na kratke okomite pruge. Zahvaljujući upravo takvom slijedu, maskirna traka u budućnosti se lako može ukloniti.
Kada se označivanje zida vrši, morate nanijeti tanki sloj ukrasnog kita. Površina se može učiniti glatkom ili joj odmah dati teksturu. Za veću praktičnost, bolje je koristiti gotove mješavine za žbukanje. Nakon što se sloj kita očvrsnuo, trake za lijepljenje traka mogu se ukloniti. Prije slikanja potrebno je izdržati "tehnološku stanku", koja će trajati dok se površina potpuno ne osuši. Zatim ostaje samo ukloniti sitne grickalice i zidati pijesak sitnozrnim brusnim papirom.