Kako napraviti solarnu bateriju

Alternativni izvori energije nezamjenjiva su stvar u bilo kojoj situaciji, posebno kada morate hitno napuniti pametni telefon ili prijenosno računalo, ali u kući nema struje. Sasvim je moguće napraviti kompaktnu solarnu bateriju vlastitim rukama. A za to uopće nije potrebno biti rođak Einsteina ili Rutherforda, dovoljno je strogo slijediti jednostavne upute detaljno opisane u ovom članku.

Solarni paneli za dom

Da biste napravili solarnu bateriju vlastitim rukama, morate odgovorno pristupiti procesu rada i izboru materijala. Za malu kućnu ploču trebat će vam:

 • polikristalne solarne ćelije;
 • Staklo debljine 5 mm;
 • brtvilo (poseban film, silikon ili spoj);
 • široka standardna guma;
 • uska guma (1,6 ili 2 mm);
 • fluo olovka od kolofona;
 • odmašćivanje alkohola;
 • pamučni pupoljci ili diskovi;
 • lem.

Lemljenje gume na površinu fotoćelija može se izvesti uobičajenim lemilicom, čija je snaga najmanje 25-40W. Dopušteno je koristiti i polikristalne i monokristalne fotoćelije. U prvom slučaju proizvode odlikuje dobra otpornost na promjene klimatskih čimbenika, a u drugom imaju veću učinkovitost i dug radni vijek.

Shema solarne baterije


Također je vrijedno napomenuti da se u prodaji nalaze fotoćelije sa i bez lemljenih vodiča. Prva je opcija mnogo poželjnija, jer je postupak rada puno lakši, iako još uvijek morate lemiti. Polikristalne fotoćelije po povoljnim cijenama možete kupiti u internetskoj trgovini AliExpress - za to slijedite vezu //en.aliexpress.com/.

Ako želite napraviti malu solarnu bateriju za potpuno korištenje digitalnih ili kućanskih aparata, korisnije je odabrati solarne ćelije DIY formata 5 V 300MA 1,5 W ili bilo koje druge po vlastitom nahođenju. Sve kupljene fotoćelije moraju biti razvrstane prema parametrima izlaznog napona, jer često specifikacije koje je proizvođač proglasio ne odgovaraju stvarnosti, a ispada da čak i u jednoj partiji mogu biti „neispravni“ proizvodi koji pod istim uvjetima pokazuju različite vrijednosti.

Faze stvaranja solarne baterije

Za početak pripremite i razvrstajte fotoćelije s istim pokazateljima generiranog napona - to se može provjeriti pomoću standardnog testera. Za izradu solarne ploče od 900 × 750 mm trebat će 36 identičnih fotoćelija. Određivanje optimalne duljine uske gume prilično je jednostavno: stavite dvije fotoćelije tako da je udaljenost između njih najmanje 1 cm. Nakon toga izrežite potrebni broj segmenata (72 komada) iste duljine.

Uzmite pamučni tampon namočen u alkohol i nježno obrišite mjesto budućeg lemljenja - to je potrebno za odmašćivanje površine. Nakon toga izvedite sličnu operaciju, ali koristeći fluo-fluks. Za lemljenje možete lemiti i bez, ali u većini slučajeva dovoljno je samo dobro zagrijati gumu. Uzmite grijano lemljenje i nježno lepite vodilicu ravnomjerno po cijeloj duljini provodnog sloja. Nakon lemljenja obrišite površinu gume alkoholom. Izvedite iste operacije na stražnjoj strani svake ploče.

Nakon toga možete nastaviti izravno s sastavljanjem okvira. Pažljivo prenesite lemljene fotoćelije na prednju površinu čaše. Tada se izvode plus i minus kontakti i povezuju se krajnji krajevi uskog sabirnice sa širokim sabirnicom, koristeći visokokvalitetno lemljenje za ovu svrhu. Kako biste spriječili da se solarna baterija isprazni noću ili po oblačnom vremenu, možete dodatno ugraditi Schottky shunt diode od 3,3 A - mogu se kupiti u trgovini elektronike.

Prije postupka brtvljenja, obavezno testirajte solarnu bateriju kako biste bili sigurni da su svi radovi pravilno izvedeni i da li je kvaliteta lemljenja na odgovarajućoj razini. Ako umjesto spoja koristite silikonsko brtvilo, nema potrebe za popunjavanjem svih ploča - obrađuju se samo rubovi strukture i unutarnje praznine između fotoćelija. Također možete koristiti poseban Eva film. Ispravnim spajanjem svih elemenata na izlazu trebaju se dobiti sljedeći parametri (približne vrijednosti):

 • Napon - 19 V;
 • Struja je 3,5 A.

Ako napon umnožite sa trenutnom snagom, dobivate izlaznu snagu solarne baterije: W = UI. U našem slučaju trebali bismo dobiti oko 60 vata. Ovisno o intenzitetu sunčeve svjetlosti i kutu nagiba, učinkovitost solarne baterije može se razlikovati u manjem ili većem smjeru.