Stezaljka za okomito stezanje radnih komada

Vrlo često je potrebno pouzdano usidriti i popraviti dva radna predmeta pod pravim kutom (okomito jedan na drugi). A za to možete upotrijebiti vrlo jednostavnu kućnu stezaljku, koja je upravo dizajnirana za okomito izvlačenje raznih radnih komada.

Ovaj domaći proizvod koristan je za pričvršćivanje profilnih čeličnih cijevi ili drvenih dasaka. Da biste ga napravili, trebat će vam: četiri ploče debljine 5-6 mm i širine 15 mm. Svaka ploča dugačka je oko 10 cm, a trebat će i tri vijka ili držača s maticama i podloškama.

Prvo smo odrezali četiri ploče, u dvije od kojih će uz pomoć brusilice biti potrebno napraviti izrez. Zatim narežemo na pola dvije izdužene matice. Zatim se svi detalji moraju zavariti.

Glavne faze rada

Prvo zavarite metalne ploče pod kutom od oko 45 stupnjeva. Zatim će na rubovima radnih komada biti potrebno zavariti matice. U ovom slučaju, duge matice djeluju kao vodiči za vijke (ili vijke).

U sljedećoj fazi potrebno je od čelične okrugle šipke napraviti tri gumba, kao i tri stezne „kovanice od pet kovanica“. Mogu se napraviti vlastitim rukama od običnih matica s podlošcima. Zatim postavljamo glave na krajeve vijaka.

Postupan postupak izrade kućne stezaljke za okomito spajanje čepova od drva i metala može se vidjeti u videu na web stranici.