Kuhinjska polica

U kuhinji postoje mjesta na kojima nema dovoljno mjesta za punu policu, ali nešto slično ne bi škodilo. Na primjer, obično nema mnogo prostora između plinskog stupa i štednjaka, a čak i cijevi prolaze odozgo. Upravo za takva neugodna mjesta predlažem napraviti malu policu za korisne sitnice - sol, začine itd.

Trebat će vam:
- šperploča debljine 16 mm;
- tanke ploče ili šperploča debljine 10 mm;
- olovka, vladar, kompas;
- bušilica, bušilica;
- slagalica;
- dlijeto širine 10 mm, čekić;
- strugač od krpe za nož ili nož za cipele;
- PVA ljepilo;
- šperploča debljine 3 mm;
- klinčići, vijci;
- lak, četka, brusni papir.
Polica se sastoji od dva stalka, dvije police različitih širina, stražnjeg zida. Stalak ima ukrasne rezove. Police su zrcalno simetrične, tako da su dimenzije označene samo za desni stalak.

Označavamo ga prema crtežu, bušimo ukrasni izrez u uglovima bušilicom, a zatim ga izrezujemo električnom slagalicom s datotekom za nokte za zakrivljene rezove. Za postavljanje polica potrebno je napraviti utore. Tako da su rubovi žljebova uredni, ravnomjerni - nožem za čizme ili strugačem, koristeći metalni ravnač kao vodič, strugamo gornji sloj šperploče duž granice budućeg utora. Strijelac (zub) izrađen je od ulomaka noža nožne pile za metal (Sl. 5). Ostatak uzorka vrši se dlijetom. Udubljenja 1 cm dubine.

Police pravokutne od tankih dasaka debljine 1 cm ili od višeslojne šperploče također debljine 1 cm.

Ako nema ploče dovoljne širine, možete lijepiti dvije još uže - krajeve lijepite ljepilom, iscijedite, stavite na ravnu površinu i pritisnite ga teretom. Nakon sušenja, rezati pomoću ubodne pile na potrebnu veličinu.
Za stražnji zid uzimamo troslojnu šperploču. Unaprijed bušimo rupe za zidnu montažu. Rupe mogu biti i iznad i ispod gornje police.

Kad su svi dijelovi izrađeni, moraju ih brusiti. Vanjski dijelovi stalka i ukrasni otvor trebaju biti malo zaobljeni. Ako je potrebno, žetone i nedostatke napunite kitom odgovarajuće boje i očistite. Za bolje prianjanje (utore), žljebove i krajeve polica potrebno je temeljno premazati slabom PVA otopinom. Na ravnoj površini sastavljamo strukturu na ljepilo.

Kako bi se spriječilo da se polica zalijepi na podlogu, najbolje je sastaviti na komadu polietilena (barem izrezanu vrećicu). Nakon što se ljepilo osuši, po potrebi očistimo spojeve i lakiramo cijelu policu. Pripremljeni stražnji zid pobijedimo malim klinčićima ili pričvrstimo malim vijcima.

Još jednom cijelu strukturu premažemo lakom. To je sve. Može se montirati na zid.