Kako napraviti velike betonske posude za cvijeće

Da biste susjedni teritorij ili vikendicu učinili originalnom, za ukrašavanje okolnog krajolika možete koristiti velike betonske saksije za cvijeće.

Svaka takva posuda za cvijeće sastoji se od dva dijela: podmetača i zdjela (cvjetnih kreveta). Lijevani su iz cementnog maltera. Na prvi pogled može se činiti da je to vrlo teško učiniti, ali u stvarnosti je sve jednostavno.

Bit će potrebno samo napraviti uređaj s kojim možete održavati željeni oblik i veličinu.

To je metalna cijev, okomito postavljena, i "nož" koji će ukloniti višak otopine sa bočnih i gornjih strana.

Glavne faze rada

Prvo što štand baca. Da biste to učinili, trebate napraviti jastuk od pijeska na kojem je ugrađen obrazac. Mora se do vrha napuniti pijeskom, zatrpati ga i zatim pažljivo ukloniti.

Zatim rezultirajući pijesak "dvorac", autor ulijeva tekući cementni mort. U ovoj je fazi važno da je otopina točno tekuća kako bi se ravnomjerno "prilijepila" za cijeli oblik.

Nakon toga se već koristi gušća otopina. Autor ga pažljivo raspodjeljuje duž obrisa oblika, a zatim višak uklanja "nožem", pomičući ga u krug.

Na kraju kalup opet morate postepeno zalijevati tekućim cementnim mortom i pomoću „noža“ ukloniti sve nepotrebno. Podloga treba biti ravna i glatka.

Sama šalica izrađena je korištenjem iste tehnologije, ali u ovom slučaju upotrijebit će se drugi predložak oblika.

Pojedinosti o tome kako napraviti velike betonske saksije za cvijeće vlastitim rukama pogledajte ovaj videozapis.