Pržena plava bjelanjak - brza, ukusna, jeftina

Plavi žulj je morska riba iz obitelji bakalara koja se prodaje potpuno besplatno i jeftina je. Možda je razlog zašto ga mnogi ignoriraju, smatrajući to "neukusnim", što nije istina. Vrlo ukusna i hranljiva riba sadrži puno proteina, aminokiselina, minerala i vitamina i malo masti. Plavi bjelnjak se ne uzgaja u proizvodnji, ne hrani se antibioticima i drugim dodacima za rast, pa je stoga čist, ekološki prihvatljiv proizvod. Uz okus, nesporna prednost plavog bjelanjaka je njegova cijena - riba je dostupna ljudima s vrlo ograničenim primanjima.

Pripremite lešinu


Priprema plavog bjelanjaka ne zahtijeva mnogo vremena i truda, nema oštar miris, ima malo kostiju.
Prije svega, trebate pripremiti lešinu.

Da biste to učinili:
  • izvadi ribu, uklanjajući sve iznutra,
  • odsjeći glavu i rep (može se davati životinjama),
  • odrežite dorzalne i ventralne peraje (što je prikladnije učiniti škarama),
  • dobro operite trup uklanjanjem unutarnjeg crnog filma.

Lešina je spremna za daljnju obradu hrane.

Dodajte ukus


Preporučljivo je trup aromatizirati začinima i začinima - to će samo poboljšati okus i dodati pikantnost. Možete kupiti posebnu začinu "Za ribu", ili se možete ograničiti na neke zasebne vrste začina - đumbir, kurkuma, mljeveni papar ili mješavinu paprike, sušenog češnjaka.

Prije najtoplijeg, uobičajeno je uvaljati bilo koju ribu u brašno ili smjesu za kruh - to štiti ribu od lijepljenja i poboljšava okus.

Vrijeme je za tavu


Ribu je potrebno pržiti u dobro zagrijanoj tavi, dodajući biljno ulje. Ne možete staviti ribu u hladnu tavu - ona će se zalijepiti i raspasti. Kuhajte na srednje jakoj vatri. Za plavu bjelinu dovoljno je oko 3-5 minuta sa svake strane.

Poslužite na stolu


Bilo koja riba dobro ide uz krumpir, sirovo povrće, začinsko bilje. To mogu biti svježi ili kiseli krastavci, rajčice, rotkvice. Lagan, ali srdačan ručak ili večera je spreman.