Dekor lonca za cvijeće

Ukrašavanje lonca za cvijeće vlastitim rukama nije samo zanimljiva, već i korisna aktivnost, što će uštedjeti novac i unutrašnjost će malo zaživjeti. I samo napraviti lijepu i jedinstvenu stvar za dom je uvijek lijepo. Obožavam ruske motive, pa dekor mog cvjetnog lonca odjekuje u stilu Khokhloma uzorka.

Za rad su vam potrebni sljedeći materijali:
• gotov jednostavan lonac za cvijeće ili plastična kanta ispod hrane;
• rebrasta ili gusta posteljina;
• pletenica;
• glina za modeliranje;
• plastelin;
• gouache boje;
• sjemenke lubenice, spikelets i drugi prirodni materijal za ukrašavanje;
• tanka žica;
• šla;
• konac s iglom;
• ostali uredski materijal.

Kao lonac za cvijeće koristio sam običnu plastičnu kantu za majonezu. Tamo gdje se kanta zatvori poklopcem, nalazi se izbočeni dio (obruč). U njemu s gromom trebate napraviti nekoliko rupa. Istodobno ćemo napraviti drenažne rupe na dnu. Ako će se lonac koristiti ispod topiarya, tada ne trebate napraviti rupu na dnu.

Sada izrezujemo pravokutnik od burlapa (lana ili druge tkanine). Trebao bi biti takve veličine da se u potpunosti uklapa u lonac plus mali rub na sve četiri strane. Rubove savijemo ili zavojimo tako da se ne procijede, a lonac čvrsto pričvrstimo krpom. Šijemo na raskrižju. Ako je cvjetni lonac ukrašen za kućnu biljku, koji će se prirodno zalijevati, tada bi tkanina trebala omotati spremnik samo izvana. Stoga sam savio rubove ispod tkanine. Za topiar ili drugi ukrasni sastav, naprotiv, bolje je zatvoriti krpu i dno lonca krpom i saviti tkaninu malo prema unutra.

Da tkanina ostane stabilna i da se ne odmiče, pričvršćujemo je odozgo tankom žicom. Žica mora biti narezana u one rupe koje su napravljene ranije u obruču kante.

Temelj je spreman. Šivajte na gornjoj i donjoj pletenici. Ispod donje pletenice i s unutarnje strane tkanine šivao sam traku celofana kako se dno tkanine ne bi namočilo prilikom zalijevanja cvijeta.

Sada možete napraviti ukras izravno. Dekor ne kopira točno Khokhloma uzorak, ali bit će mu sličan. Stoga sam za ukrašavanje izrađivao suncokrete, divlje jagode i koristio prirodni materijal. Boje su također Khokhloma - crvena, žuta, smeđa. Suncokrete izrađujemo od gline za modeliranje. Oni će biti različitih veličina i oblika - mali, veliki, okrenuti "prema suncu". U lonac pričvršćujemo velike suncokrete žicom, izrađujući rupe s šilom, a male posadimo na super ljepilo. Bojanje gouacheom.

Od suhih sjemenki lubenice izrađujemo cvijeće, sredinu cvjetova - od plastelina.

Jagode oblikujemo i od gline, stabljiku iz zelenog plastelina i male bijele cvjetove od papira. Bojanje.

Ostaje samo zalijepiti lišće gline.

Ako veličina lonca dopušta, onda ga možete ukrasiti malim, suhim cvjetovima, ušima kukuruza i svime što izgleda prikladno. Istodobno, maskirajte bočni šav na ovaj način. Radi trajnosti, ukrasi trebaju biti lakirani. Poklopac iz kante koristio sam kao paletu, čistivši ga s etikete. A cvijet je jako volio rasti u tako lijepom loncu.