Domaći sir sireva

Domaći sir, čiji je postupak potpuno u rukama domaćice od nule, ponekad je puno bolji od sira iz trgovine sa svojim ne baš korisnim aditivima i "tajnama" proizvodnje. Iznenadit ćete se, ali kod kuće možete kuhati mnoge sorte: mascarpone, suluguni, feta sir itd. Ova majstorska klasa usredotočit će se na sir, jer za ovaj sir potrebna su samo dva sastojka: mlijeko i enzimi sira.

Da biste napravili feta sir kod kuće, trebat će vam:
domaće mlijeko;
enzim sir;
termometar za vodu;
veliki lonac ili bilo koji drugi kapacitet za štednjak;
cjedilo;
gaza ili tanka bijela krpa;
sol.

Na krajnji rezultat uvelike utječe mlijeko - ono mora biti domaće, a što je masnije, to ćete na kraju dobiti više sira. Od 10 litara domaćeg mlijeka srednje masti može se napraviti oko 10 kg sira.
Važno: ako nemate svoje mlijeko, morate ga kupiti samo od pouzdanih prodavača koji prate čistoću i zdravlje njihovih životinja. To je zbog činjenice da mlijeko u ovom receptu ne prolazi pravilnu toplinsku obradu.
Dakle, ulijte mlijeko u tavu, pa stavite na polaganu vatru. Ne idite daleko jer će se brzo zagrijati (do željene temperature od 35 stupnjeva).

U ovom trenutku možete se baviti uzgojem enzima sira Meito koji možete kupiti u bilo kojoj specijaliziranoj internetskoj trgovini. Enzimska vrećica dizajnirana je za 100 l mlijeka, pa ju je potrebno unaprijed podijeliti u 10 dijelova. Jedan dio razrijedite sa 100 ml vode sobne temperature (nije vruće).

Dok se zabrljate s enzimom, mlijeko će postati malo toplo. To je dovoljno, ali za svaki slučaj provjerite njegovu temperaturu. Ako nemate termometar za vodu pri ruci, možete koristiti njegov kućanski elektronički kolega, međutim, trebao bi imati 100% vodootpornost. Temperatura toplog mlijeka u ovom receptu ne prelazi 35 stupnjeva, pa se konvencionalni elektronski termometar uspješno nosi s zadatkom.

Zatim pripremite čašu s enzimom u posudu uklonjenu sa štednjaka, a zatim pažljivo promiješajte mlijeko. U ovoj fazi vaše sudjelovanje u pripremi završava, jer mlijeko mora ostati 20-30 minuta.
Proći će pola sata, a možete se vratiti na budući sir. Za to vrijeme mlijeko se pretvara u želatinoznu tvar koju nožem (pravo u tavi) treba izrezati na male komade, a zatim ostaviti još 15 minuta.

Sljedeći korak je uklanjanje seruma, za koji pažljivo prebacite masu u filcu s gazom (ispod filca za filc trebate staviti neku posudu za prikupljanje seruma). U budućnosti se može koristiti za pravljenje palačinki, kruh i samo ga piti. Također, kako bi se ubrzao postupak, bilo bi lijepo napraviti malo ugnjetavanja pomoću obične limenke s vodom.

Nakon sat vremena, sir se mora pažljivo okrenuti da se sirutka bolje isuši. Do tog trenutka masa postaje gusta, na njoj se pojavljuje jasan crtež kondlora, tako da već možete ukloniti gazu.

Nakon još sat vremena, sir se ulije slanicom (sirutka i sol malo iznad vašeg ukusa). Nije potrebno dugo držati u salamuri - dovoljno je 15-20 minuta.
Napominjemo: ako vam se sviđaju rupe u siru, ostavite ga još nekoliko sati bez hladnjaka.

Sve, ukusni domaći sir je spreman.