Prijenosni punjač za baterije

Na jednom od amaterskih radio mjesta vidio sam krug za punjenje prijenosnih Ni-Mn i Ni-Cd baterija radnog napona od 1,2-1,4 V s USB priključka. Pomoću ovog uređaja možete prenositi punjive baterije sa strujom od približno 100 mA. Shema je jednostavna. Prikupiti ga neće biti teško čak ni početnicima radio-amaterima.

Naravno, možete kupiti gotovu memoriju. U prodaji ih sada postoji jako puno za svaki ukus. Ali njihova cijena vjerojatno neće zadovoljiti početnike hobiste ili nekoga tko je u mogućnosti napraviti punjač vlastitim rukama.
Odlučio sam ponoviti ovu shemu, ali napravite punjač za punjenje dvije baterije odjednom. Izlazna struja USB 2.0 je 500 mA. Tako možete sigurno spojiti dvije baterije. Izmijenjena shema izgledala je ovako.

Također sam želio moći spojiti vanjsko napajanje od 5 V.
Krug sadrži ukupno osam radio komponenti.

Alat će zahtijevati minimalni set amaterskih radija: lemljenje, lemljenje, fluks, tester, pinceta, odvijači, nož. Prije lemljenja radio dijelova moraju se provjeriti radibilnost. Za to nam treba tester. Otpornike je vrlo lako provjeriti. Izmjerimo njihov otpor i usporedimo s nominalnim. O tome kako provjeriti diodu i LED postoji mnogo članaka na Internetu.
Za kućište sam koristio plastičnu futrolu dimenzija 65 * 45 * 20 mm. Akumulator je izrezan iz dječje igračke Tetris.

Reći ću vam više o izmjeni odjeljka za bateriju. Činjenica je da u početku
prednosti i nedostaci priključaka za napajanje baterije postavljeni su suprotno. Ali trebalo mi je da u gornjem dijelu odjeljka budu dva izolirana pozitivna terminala, a na dnu jedan zajednički negativni. Da bih to učinio, pomaknuo sam donji plus terminal na vrh i izrezao ukupni negativni terminal iz kositra, lemljenjem preostalih opruga.

Kao fluks za lemljenje opruga koristio sam kiselinu za lemljenje u skladu sa svim sigurnosnim pravilima. Mjesto lemljenja mora se oprati u tekućoj vodi dok se tragovi kiseline ne uklone u potpunosti. Žice s terminala su lemljene i probušene u tijelo kroz izbušene rupe.

Odjeljak za baterije bio je pričvršćen na poklopcu kućišta s tri mala vijka.
Ploča je izrezana iz starog modulatora igraće konzole Dandy. Izbrisani su svi nepotrebni dijelovi i tragovi ispisanog ožičenja. Ostavio je samo utičnicu. Kao nove tragove koristio sam gustu bakrenu žicu. Izbušio sam rupe za ventilaciju u donjem poklopcu.

Gotova ploča čvrsto je sjela u kućište, tako da je nisam počeo popravljati.

Nakon što instaliramo sve radio komponente na njihova mjesta, provjeravamo ispravnu instalaciju i čistimo ploču od fluksa.
Sada se pozabavimo ožičenjem kabela za napajanje i postavljanjem struje punjenja za svaku bateriju.
Kao kabel napajanja koristio sam USB kabel iz starog računalnog miša i komad strujnog kabela s utikačem iz Dandyja.

Napajanje kabela treba posebnu pozornost. Ni u kojem slučaju ne biste trebali brkati "+" i "-". Imam "+" utikač spojen na središnji pin crnom žicom s bijelom prugom. Snaga "-" ide preko crne (bez trake) žice na vanjski kontakt utikača. Na USB kablu "+" prelazi u crvenu žicu i "-" na crnu. Lemimo plus s plusom i minus s minusom. Mjesta za lemljenje pažljivo su izolirana. Zatim provjeravamo na kratki spoj na kablu povezivanjem testera u načinu mjerenja otpora na utikače. Ispitivač treba pokazati beskonačan otpor. Sve treba provjeriti dvaput, bez obzira na to što je USB priključak zapaljen. Ako je sve u redu, spojite naš kabel na USB priključak i provjerite napon na utikaču. Ispitivač bi trebao pokazati 5 volti.

Posljednji korak podešavanja je postavljanje struje punjenja. Da bismo to učinili, prekidamo krug diode VD1 i "+" bateriju. U prazninu spajamo tester u načinu mjerenja struje uključene do granice od 200 mA. Plus tester za diodu i minus za bateriju.

Umetamo bateriju na svoje mjesto, promatrajući polaritet, i primjenjujemo snagu. U ovom slučaju, LED bi trebao zasvijetliti. Označava da je baterija spojena. Nakon toga, promjenom otpora R1, uspostavljamo potrebnu struju punjenja. U našem slučaju iznosi oko 100 mA. S padom otpora otpornika R1, struja punjenja raste, a s povećanjem se smanjuje.

Isto radimo i za drugu bateriju. Nakon toga uvijamo tijelo i
Punjač je spreman za upotrebu.
Budući da se različite baterije za prste razlikuju
kapaciteta, trebat će drugačije vrijeme da se ove baterije napune. baterije
kapaciteta 1400 mA / h naponom 1,2 V treba to napuniti
krugovi su otprilike 14 sati, a za baterije od 700 mAh trebat će samo 7 sati.
Imam 2700 mAh baterija. Ali nisam ih htio puniti 27 sati s USB priključka. Stoga sam napravio utičnicu za vanjsko napajanje od 5 V 1A, koje sam ležao u praznom hodu.

Evo još nekoliko fotografija gotovog uređaja.

Naslikao sam naljepnice FrontDesigner 3.0. Zatim se ispisuje na laserskom pisaču. Izrežite škarama, zalijepite prednju stranu na tanku ljepljivu traku širine 20 mm. Prekomjerna traka bila je prerezana. Koristila sam ljepilo kao ljepilo, prethodno podmazujući naljepnicom i mjesto gdje je zalijepljena. Koliko je ovo pouzdano, još ne znam.
Sada su prednosti i nedostaci ove sheme.
Plus je što krug ne sadrži oskudne i skupe dijelove, a sastavlja se doslovno na koljenu. Tu je i mogućnost napajanja s USB priključka, što je važno za početnike šunke. Ne morate zagonetiti gdje napajati krug. Unatoč činjenici da je krug vrlo jednostavan, ova metoda punjenja koristi se u mnogim industrijskim punjačima.
Također je moguće malo komplicirati krug promjenom struje punjenja.

Odabirom R1, R3 i R4 možete postaviti struju punjenja za baterije različitog kapaciteta i na taj način osigurati preporučenu struju punjenja za ovu bateriju, koja je obično 0,1 C (kapacitet C baterije).
Sad kontra. Najveći je nedostatak stabilizacije struje punjenja. To je
Kada se ulazni napon promijeni, struja punjenja će se promijeniti. Također, s pogreškom u instalaciji ili kratkom spoju kruga, postoji velika vjerojatnost da će se usaliti USB priključak.