Kovčeg iz knjige

Uoči takvog obiteljskog odmora kao što je obljetnica moje voljene majke, imao sam ozbiljno pitanje za poklon. Činjenica je da mama ne voli skupe i patološke stvari. Čak je i standardni buket ruža za nju gubitak novca. Smatra osobito vrijednim stvari koje su napravile vlastite ruke, čak i ako će to biti banalna papirna karta.
Posebno za takav događaj odlučio sam napraviti kutiju za nju, čija je osnova bila stara nepotrebna knjiga. Dakle, za izradu takve kutije trebalo mi je:
knjiga;
pribora za nož;
linija;
jednostavna olovka.

Prvi je korak pažljivo odvajanje prvog lista knjige od najvećeg dijela stranica. U pravilu je to krupni veliki list, koji služi i kao stranica i kao list zalijepljen na koru knjige.

Samo je trebate pričvrstiti na koricu, kasnije će igrati ulogu. Na većini stranica označavamo s ravnalom i olovkom granice budućih zidova kutije. Odlučio sam odgoditi 2 centimetra od svakog ruba.

Sada nježno klerikalnim nožem izrezali smo sve nepotrebne listove. Pripremite se za činjenicu da će vam ovaj postupak trebati puno vremena, snage i živaca. Na mom osobnom računu dva kukuruza i tri posjekotine. Posebna pažnja zahtijevat će kutove. Najteže je probiti. Također je vrijedno povremeno crtati okvir na cijelim stranicama, jer se zbog debljine knjige zacrtane konture gube, a zidovi mogu postati vrlo neujednačeni.

Nakon završetka titaničkog rada započinjemo jačanje. Da bismo to učinili, potrebna nam je četka, dva bijela lista, A4 format i PVA ljepilo.

Otprilike u sredini, tako da ostaju isti krajevi, ispod stranica stavljamo jedan list na stražnji zid knjige.

Sada temeljito zalijepite sve listove ljepilom.

Najbolje je odmah podmazati i iznutra. Glavna stvar je ne poštedjeti ljepila.

Nakon slike sve propuštene stranice prekrivamo drugim A4 listom, zatvorimo knjigu i stavimo je pod dobar tisak. Najbolje vrijeme za sušenje je noć, ali možete se ograničiti na 3-4 sata. Nakon sušenja ljepilo će postati bezbojno. Gornji komad bijelog papira skida se vrlo lako. Izvadimo je i ostavimo na stranu ako nije ozlijeđena.

Sada ćemo se pozabaviti prvim listom naše knjige, koji se nismo pridržavali. Na ovaj način treba biti podrezan i zalijepljen za monolit stranice.

Ovaj postupak se izvodi tako da poklopac naše buduće kutije pouzdano počiva na knjizi i ne zavlači se prilikom otvaranja.
Počinjemo ukrašavati vanjski dio. Za to sam se odlučio poslužiti najlakšim načinom. Naime, obični list papira za A4 pisač (možete koristiti čak i isti list koji smo stavili na vrh stranice), i zgužvati ga u mali komadić.

Kad sam ga okrenuo, dobio sam upravo tako naizgled neprimjetnu sitnicu.

Sada obilno razmažite stražnji dio korice knjige ljepilom, ali ne i kralježnicu.

Na namotani poklopac pričvršćujemo naš namotani list tako da papir pokriva i kralježnicu, a na rubovima su još dodaci, jednom riječju, knjiga je u sredini lista.

Na korijenu radimo posjekotine. Omotamo rubove unutar knjige i zalijepimo ih na korice.

Kao ukras, odlučio sam napraviti takozvani podij za buduće ukrašavanje. Da bih ga napravio, trebao mi je romb iz običnog valovitog kartona. Zabio sam ga u sredinu prednje strane korica.

Sada lijepimo drugi dio poklopca ljepilom i lijepimo drugi naborani list papira, sličan prvom, samo pažljivo pokazujući konturu postolja i kralježnice.

Rubovi su također umetnuti u unutrašnjost knjige i zalijepljeni. Dolazi red kralježnice. Također bi ga trebalo izdašno mazati ljepilom i naizmjenično zalijepiti preostale dijelove papira na njega. Prvo, bolje je zalijepiti dno lista, a već gornji krug na njemu, kako ne bi pokvarili cjelokupni dojam rada. Sakrivamo ostatke zgužvanog papira na rubovima ispod kralježnice knjige i zalijepimo.

I opet se vraćamo u unutrašnjost kovčega. Lijevi list knjige zalijepljen je na stražnju stranu knjige kako bismo sakrili ulomke koje smo zagušili. Povrh svega, točnije duž konture navlake, nanesite ljepilo.

Odlučio sam da će moja kovčeg imati dvije kravate od satenskih vrpci. Ako podržavate moju ideju, sada je vrijeme da pričvrstite dno. Jednostavno ga položimo na sredinu korice i pritisnemo stranice da se kore namoče ljepilom. Koristila sam isti naborani papir za ukrašavanje unutrašnjosti knjige. Zalijepio sam je s unutarnje strane kutije i rubovima stranica iznutra.

Dolazi najvažniji trenutak. Nastavite slikati budući poklopac. Za to sam koristila akrilnu boju, kist i komad spužvaste pjene.

Pomoću poteza četkom obrišite spužvu četkom i jedva dodirujući obojite ispupčenje papira.

Obojao sam kralježnicu knjige uobičajenim pokretima žigosanja.

Sada zalijepite gornju kravatu. Montiramo ga i na PVA. Odozdo sam odlučio zalijepiti običan list papira. Koristeći isto ljepilo, na njega sam stavila komadiće salvete pomoću decoupage laka.

Glavni dekor. Za ukrašavanje pokrova kutije koristila sam satenske vrpce i perle. Isprva sam ukrasio prostor oko podija vrpcama, savijajući ih jednostavnim uzorkom i zalijepio ga na super ljepilo.

Nadalje, na nju sam stavio nekoliko latica pomoću tehnike kanzashija, bizarnog cvijeta.

Kako bih sakrivao šavove od lijepljenja iznutra, sve sam ih zalijepio istom satenskom vrpcom.

Pa sam na sredinu svake latice posadio jednu perlu na ljepilo. (foto32) Moj je dar spreman.