Kesteni mogu vam dobro doći.

Često djeca iz šetnje donose „bogatstvo“ prirode. Osobito s entuzijazmom vole sakupljati padne kestene, potražite ih ispod lišća i uživajte u svakom pronalasku. Od njih možete napraviti ne samo jednostavne dječje zanate, već i nakit za djevojčicu.

Kesteni se najbolje koriste samo jeseni. Nakon dužeg skladištenja, oni postaju vrlo čvrsti i teško ih je probiti. Ali postoji način da ih učinite mekanima. Kestene možete preliti vodom i ostaviti jedan dan.
Dakle, za rad nam trebaju:
- kesteni;
- čipka;
- čipka;
- elastična za kosu;
- igla s navojem;
- šla;
- škare.
Ovjes.
Biramo kestene odgovarajuće veličine. U ovom primjeru, jedan veliki i dva mala sa svake strane. Može biti ne tri, već pet ili više. U svaki kesten probušimo proreznu rupu.

Uvučemo vezice i ovjes je spreman. Vrlo brzo i jednostavno.

Narukvica.
Biramo kestene iste veličine. U svaku probušimo rupe:

Uzmemo jaku nit s iglom i namočimo je poput perli. Slobodni kraj niti ostavite na samom početku. Kestene guramo kroz gornje rupice, a zatim kroz donje:

Na kraju bi igla trebala izaći iz kestena, iz kojeg je započeo sastavljanje narukvice. Popravljamo nit vezujemo ga čvorom. Sakrivamo ga u rupi od kestena. Probijamo vrpcu:

Narukvica je spremna:

Bow.
Skupimo čipku u luk i šivamo je elastičnom trakom:

U kestenu napravimo dvije kroz rupe i zašijemo ga u sredinu luka, poput gumba. Pametni pojas za kosu je spreman:

Čipke, vrpca i čipka mogu biti različite boje. Ali poželjna je ona koja je izgledala kao kit.
Zanati od kestena povoljno utječu na fine motoričke sposobnosti ruku, razvijaju maštu, treniraju koncentraciju i upornost djece.
Uživajte u svom radu!