Bauble s imenom

Baubles nisu izgubili svoju važnost dugi niz godina. Oni mogu poslužiti kao pripadnost određenoj subkulturi, biti lijep dodatak ili samo sladak suvenir.
Napraviti babušku s bilo kojim natpisom - imenom vlasnika ili imenom svoje omiljene grupe - uopće nije teško. Trebat će vam:
• nitne kontrastne boje,
• sigurnosni pin,
• škare
• mali jastučić
• komad papira u kavezu i olovku.
Radne faze:
1. Prvo, na papiru morate nacrtati dijagram budućeg bauala: na stanicama upisujemo riječ.
2. Pripremamo niti. Za bauble širine 3 cm i duljine oko 13 cm (ne računajući kravate), morate pripremiti 15 niti u boji za koje želite napraviti natpis i 1 nit za pozadinu. Na pozadinskoj niti bit će potreban standardni navoj od nitne, a ostatak je izrezan na duljinu od oko 40 cm.
3. Pletemo sve niti u čvor, odmakujući se od ruba oko 7 cm. Za pričvršćivanje na jastuk upotrijebimo sigurnosnu iglu. Savjet: pri radu koristite niti kontrastnih boja. Možda vam se doista sviđa kombinacija bijele i blijedo ružičaste boje, ali natpis na gotovom odijelu slabo će se očitati. Što kontrastnije boje, to bolje.

4. Počinjemo tkati babušku. Prvih 7-10 redaka vrši boju pozadine. Da bismo to učinili, pletenicu osnove zalijepimo s pozadinskom niti, tako da se dobije petlja. Napravite 2 čvora i pređite na sljedeću nit. Čvorići bi trebali biti dovoljno uski, a njihovi redovi tijesni.

5. Da biste tkali natpis, naprotiv, pozadinsku nit držite u smetnji za smetnju i naizmjenično ga zalijepite svakom obojenom niti. Dva ili tri reda s rubova ostavljaju boju pozadine, tako da natpis izgleda učinkovitije.

6. Kada je bauba gotova, pletenice su pletene. Preporučljivo je gotov proizvod glačati pomoću vlažne krpe.