Modernizacija štednih žarulja u LED br. 1

Veliko hvala proizvođačima modernih štednih žarulja. Kvaliteta njihovih proizvoda neprestano ih tjera u mozak i potiče na nova tehnička rješenja.
Ovaj put ćemo razmotriti temu o izmjeni neuspjele žarulje koja štedi energiju u LED. Danas ćemo krenuti tradicionalnijim putem pomoću LED pogonskog programa, ali ... Najzanimljiviji dio promjene je sam LED.
Prije neki dan u ruke sam primio nekoliko uzoraka kineske elektroničke industrije. Ti su LED-ovi sami po sebi zanimljivi, iako nemaju izvrsne karakteristike. Ali činjenica da ovaj LED daje kružni uzorak, podiže ga na potpuno novu razinu i daje nam savršen alat za modernizaciju rasvjetnih sustava.

Kao radijator koristio sam aluminijski univerzalni profil AP888 proizvođača Yug-Service LLC, koji je već poznat u prethodnom članku. Nažalost, imao sam samo komad ukrasa debljine nešto više od 10 mm. Pojavio se strah da za 9 W LED to možda neće biti dovoljno. Ali želja za provođenje eksperimenta pobijedila je.
Mali nedostatak ovog profila u odnosu na novi LED je središnja rupa promjera 8 mm i navoj "repa" M6 LED.
Izlaz je najjednostavniji:
- izbušite rupu do 10 mm;
- vijak zavijte u maticu M6;
- lagano, udarajući glavu vijka čekićem, pritisnemo maticu u profil. Vijak je potreban kako ne bi slučajno zaglavio niti u matici.

7V LED, snaga 7-9 W, 12 V, 600-800 mA. Kao vozač koristio sam rašireni pogon od 700 mA za tri LED istog kineskog proizvođača.
Nadalje, kao i uvijek, sve je jednostavno. Znamo rastaviti žarulju koja štedi energiju, glavna stvar je ne razbiti tikvicu. I pripremamo cijeli komplet za montažu.

1. Izbušite rupe u poklopcu baze za postavljanje radijatora i žice.

2. Lepite upravljačku žicu na središnji pin LED-a. Ne zaboravite unaprijediti ga preko radijatora i poklopca baze.

3. Nanesite LED vodenu pastu (KTP-8) na LED nit i zavijte je na mjesto. Popravljamo poklopac baze na radijator.

4. Negativna žica vozača mora biti spojena na radijator.

5. Lepite žice upravljačke mreže u bazu.

6. Stavite sve zajedno.

7. Nadograđena svjetiljka je spremna za upotrebu.

Što se tiče moje zabrinutosti zbog pregrijavanja LED-a zbog nedovoljne veličine radijatora, možemo reći da se ispostavilo da su neutemeljene. Nakon nekoliko sati rada, temperatura u točki „LED-radijatora“ se zaustavila u području od 59-62 ºS (temperatura okoline 23 ºS). U principu, to je dopušteno, ali ako se radijator poveća za 5-10 mm, tada se uopće ne možete brinuti.
Sve je jednostavno, lijepo i najvažnije - pristupačno i nije skupo.
Autor materijala:
Pyzhov Victor Sergeevich
tel .: 8-918-529-0712
e-mail: [email protected]