Naušnice od polimerne gline

Sjećate li se kako ste u djetinjstvu učili vaditi iz plastelina? Toliko zanimljivih ideja, ali sve su, u pravilu, završile prljavim rukama i neispunjenim očekivanjima. Danas postoji sjajna alternativa svim tim kratkotrajnim plastelinskim proizvodima - polimerna glina. Zahvaljujući ovom materijalu, možete napraviti lijep i originalan nakit koji će vas oduševiti više od jedne godine.
I tako, da bismo stvorili naušnice od polimerne gline, trebamo:
1. Pečena polimerna glina Cernit (Cernit) - plava i bijela;
2. čačkalice;
3. oštar nož (ili poput moje oštrice za tiskanski nož);
4. Pribor za naušnice;
5. I bijeli list papira (možete koristiti i staklo ili drugu čistu i glatku površinu).
6. prstohvat soli;
7. I, naravno, inspiracija (jer bez nje, nigdje!).

I tako, prikupivši sve potrebne materijale, započinjemo s stvaranjem! Prije svega, gline moramo zagrijati tako da postane mekša i elastičnija. Da biste to učinili, odrežite komad bijele gline i počnite ga mijesiti rukama. Ovaj je postupak prilično naporan, zato budite strpljivi (za ubrzanje postupka možete koristiti poseban omekšivač za glinu). Nakon zagrijavanja gline u rukama, konačno možete namotati dvije male kuglice (malo manje od centimetra). Sada ove kuglice treba valjati u krupnoj soli - to će zrncima dati zanimljiv učinak. Zatim ih treba probušiti čačkalicama i odložiti, u ovoj fazi ih više ne trebamo.

Sada počinjemo vaditi mladunce. Kao i prošli put, omekšavamo glinu u rukama. Prvo izrezujemo kuglu (1 cm) - ovo je buduća glava. Uzmemo komad gline malo veći (1,5 cm) i također kotrljamo loptu (ako nije sasvim čak i nije zastrašujuće) - ovo je tijelo medvjeda.

Glavu povezujemo s tijelom.

Slažete se, iako ovo malo liči na medvjeda, zato na torzo pričvršćujemo još četiri identične kuglice (0,5 cm) - tu su se pojavile noge plišane medvjediće. Ali još uvijek nedostaju uši i njuška. Stoga uzimamo komad gline (0,5 cm), kotrljamo kuglu i prerežemo je na pola, istodobno čineći vodoravnom linijom čačkalicom. Pričvrstimo nastale uši na glavu. Zatim izrežite još jedan komad gline, gnječite i spljoštite između prstiju. Trebali bismo dobiti mali ravni oval, također treba nacrtati okomitu liniju u sredini čačkalicom. Na glavu pričvršćujemo dobivenu njušku. Medvjed je spreman!

Sada popravljamo pribor (osim Schwenza) i šaljemo naš proizvod da se peče u pećnici. Vrijeme i temperatura potrebna za pečenje gline obično su naznačeni na pakiranju. Proizvod pečem 30 minuta na temperaturi od 130 stupnjeva. Nakon što je proizvod pečen, još se neko vrijeme treba ohladiti, jer je vruća glina vrlo krhka. Ne zaboravite da su bijele kuglice još uvijek u soli, pa ih umočimo u hladnu vodu (to neće utjecati na kvalitetu proizvoda), sol se rastvara, a ispred sebe vidimo zanimljive i originalne perlice. Sada se perle i medvjedi međusobno spajaju. I posljednji korak je osigurati shvenz. Sve su naše naušnice spremne. Nosite zdravlje!