Bit s ograničenjem za uvrtanje vijaka

Ako vijcima u meko drvo ili suhozidom pričvrstite odvijačem ili električnom bušilicom (posebno za velike količine posla), možete odvratiti i slučajno stisnuti vijak, zbog čega će on ići dublje nego što je potrebno. Da bi se to izbjeglo, obično se koriste posebni ograničeni bitovi. Međutim, takva se mlaznica na bušilici ili odvijaču može napraviti neovisno.

Da biste to učinili, potrebna vam je matica za namještaj čahure odgovarajućeg promjera. Dugo smo ga stavili, nakon čega smo postavili željenu duljinu vrha i zavarili ga zavarivanjem. Rupa u matici trebala bi biti malo šira od glave. Prilikom zatezanja vijka, ravna podloška za maticu naslonjena je na drvenu površinu ili list suhozida, koji ne dopušta da glava ide dublje nego što je potrebno.

Sam malo napravljeni graničnik ne dopušta vam da slučajno povučete samorezni vijak. Da, i vi ne morate više pritegnuti vijke, jer oni duboko idu do potrebne razine i pouzdano „sjede“ na svom mjestu. Korištenje bitova s ​​ograničenjem omogućuje vam povećanje brzine rada, jer ne morate svaki put provjeravati na koju je dubinu vijak otišao.

Da sumiram

Mala mlaznica za odvijač i mrežna bušilica s domaćim graničnikom bit će korisni svakom majstoru u procesu uvrtanja samoreznih vijaka u mekane materijale (drvo, suhozid, iverica itd.). U komentare napišite što mislite o ovom domaćem proizvodu. Korisna stvar ili je lakše kupiti posebne tvornički proizvedene bitove?