Snažni stroj za savijanje prstena napravljen od jednostavnih materijala

Uz pomoć ovog domaćeg stroja za savijanje prstena (ovaj uređaj se naziva i "stroj za savijanje guma") izrađenog od profila, čelične ploče i profilne cijevi 40x20 mm debljine stijenke od 2 mm mogu se saviti u prstenove različitog promjera. Minimalni promjer prstena je 205 mm.

Dizajn stroja za savijanje prstena je vrlo jednostavan, stoga svatko može napraviti takav stroj, posebno jer će materijalima trebati najjednostavniji:

  • pravokutna čelična ploča;
  • profilna cijev 60x60 mm;
  • vijak s promjerom od 20 mm za 304. ležaj;
  • kavez za ležaj okrugle cijevi.

Glavne faze rada

Od lima s debljinom od 2-3 mm izrezali smo dvije pravokutne ploče: jedna se koristi kao baza, a druga je poklopac. U gornjoj ploči potrebno je napraviti rez u sredini za slobodno kretanje kolica.

Na podlogu su zavarena dva profila dimenzija 60x60 mm, treći profil je umetnut između njih vijkom i osovinom s navojem za ležaj (pomični nosač). Ležaj je nataknut na navojnu osovinu u kavezu na koji je zavarena ručka.

Na strane gornje ploče zavarena su još dva valjka izrađena od ležajeva i komada čelične okrugle cijevi. Ležajevi se u ovom slučaju koriste s unutarnjim promjerom od 20 mm i vanjskim promjerom od 52 mm.

Sastavljena metalna konstrukcija pričvršćena je na stol ili radnu ploču pomoću vijaka s maticama (mogu se koristiti i druge mogućnosti ugradnje). U principu, pokazalo se da je prilično moćan stroj za savijanje prstena napravljen od proračunskih materijala, što je korisno u kućnoj radionici i garaži.