Trebam li vjerovati zelenom oku na bateriju?

Mnoge moderne automobilske baterije imaju indikator napunjenosti (ili kako ga još nazivaju i "rupa"). Štoviše, prisutnost ovog "oka" utječe na troškove - takve su baterije skuplje od njihovih "kolega bez očiju".

Ali praksa pokazuje da je korist od takvog "oka" vrlo dvojbena. Ugrađeni indikator punjenja najčešće samo dovodi u zabludu vlasnike automobila o stanju baterije.

Zapravo je indikator naboja "oka" ili napunjenosti baterije pojednostavljeni hidrometar koji je ugrađen u samo jednom dijelu baterije.

Što trebate znati o pokazatelju naboja?

U plastičnom kućištu "oka" nalazi se nekoliko kuglica različitih specifičnih težina i boja, a ovisno o gustoći, željena kuglica iskače. Odmah treba napomenuti da nema žarulja ili lukavih mikroračunala.

Pokazatelj napunjenosti može pokazati tri glavna stanja - to je "baterija napunjena", "baterija prazna" i "niska razina elektrolita".

Indikator prikazuje napunjenost baterije ako je gustoća veća od 1,24 g / cm3Međutim, istovremeno se ove vrijednosti mogu razlikovati kod različitih proizvođača. Na primjer, u nekim se baterijama događa da 1,20 g / cm3 "Rupa" označava "napunjeno" stanje.

"Baterija prazna", ugrađeni indikator obično pokazuje kada je gustoća ispod granične vrijednosti.

Ali "oko" pokazuje nisku razinu elektrolita kad je razina elektrolita ispod vrha samog pokazatelja.

Imajte na umu da, pod određenim uvjetima, ugrađeni indikator punjenja može davati lažna očitanja i obmanjivati ​​vlasnike automobila. Razmotrimo detaljnije svaku situaciju.

Kuglice se lijepe unutar indikatora naboja

Dosta često se nalaze baterije s oštećenjima. Na primjer, indikator može naznačiti vrijednost „niska baterija“ (tj. Pojavljuje se crvena kugla), međutim gustoća i razina u ovom odjeljku i u cijeloj bateriji su normalne.

Zelena boja "oka" na nižoj temperaturi

Gustoća elektrolita pri temperaturi od oko +25 stupnjeva 1,18 g / cm3, što ukazuje da je baterija malo ispražnjena.

A pri temperaturi od -26 stupnjeva gustoća će biti 1,2 g / cm3 indikator će pokazati zeleno, što znači da je baterija napunjena, mada to još nije istina.

Pogrešno očitavanje nakon dodavanja elektrolita

Ako je iz neznanja akumulatoru dodan elektrolit, što je apsolutno nemoguće, baterija ne daje zadane karakteristike i, zapravo, je u praznom stanju. Ali indikator može značiti da je baterija napunjena.

Gustoća u različitim bankama može se uvelike razlikovati

Pokazatelj napunjenosti obično se postavlja u srednjim dijelovima baterije, ali u ekstremnim dijelovima (plus i minus) razina je obično niža, a gustoća je također manja nego u banci u kojoj je instalirano "oko". Ali istovremeno, indikator može značiti da se baterija automatski puni.

Nepravilna očitanja ako dođe do kratkog spoja

Ako se u bilo kojoj banci, osim one u kojoj je ugrađen indikator napunjenosti, dođe do kratkog spoja, "oko" ga neće prikazati.

Drugim riječima, baterija neće raditi, dok će samo "oko" gorjeti zeleno.

Aktivna masa pomicanjem u akumulatoru automobila

Vrlo često, "zastara" ili zbog nepravilnog rada, javlja se takozvano oticanje aktivne tvari. Kao rezultat toga, napon pod opterećenjem pada, a starter se ne može niti jednom uviti.

Štoviše, sam indikator napunjenosti može pokazati zelenu boju, iako je baterija odavno zamijenila novom.

Mnogi vlasnici automobila ocjenjuju stanje baterije samo vrijednošću ovog pokazatelja i najviše su uvjereni u njegovu istinitost i točnost. Iako, kao što praksa pokazuje, to još nije daleko od slučaja.

"Šešir" je samo dodatni pokazatelj na koji se ne biste trebali osloniti u potpunosti. Bolje je vršiti periodično održavanje baterije, a što je najvažnije, zapamtite da zelena boja indikatora ne znači uvijek da je s baterijom sve u redu.