Trag sjećanja

Djeca su cvijeće života !!! I kako je lijepo držati svoje malene ruke i noge u svojim rukama. I tako želim zauvijek pamtiti ove sićušne "šape".
Sada trgovina ima ogroman izbor setova za kreativnost, među kojima sigurno možete pronaći komplet za izradu olovaka i nogu, ali svi su ti skupovi toliko skupi, a mnogo je ugodnije i jeftinije napraviti sva ta čuda vlastitim rukama! Štoviše, ne trebate apsolutno ništa: 1 čaša soli, po mogućnosti fina - „Extra“, ali u ovom majstorskom razredu imam krupnu sol (jer sreća je ne bi bilo u trgovini, iz nekog razloga nije bilo fine soli), 1 čaša pšeničnog brašna, 2 žlice biljno ulje, 0,5 šalica hladne vode i građevinski gips (alabaster).

Prvo napravimo „kalupe“, za to izlijemo sol i brašno u zdjelu i dobro promiješamo.

Dalje, dodajte 2 žlice. biljnog ulja i samljeti sve sastojke. Sada polako ulijte vodu i zamijesite gusto tijesto.

Tijesto podijelite na 2 dijela i razvaljajte debljinu oko 1 cm.

Zatim premjestimo “kolače” na lim za pečenje i napravimo otisak drške i nogu (ako je dijete malo, onda prvo stavite tijesto na ručke i noge - napravite kalup, a tek onda pažljivo, kako ne biste deformirali dojam, tijesto stavite na lim). Otisak stopala treba ostati jasan i što dublji. Sada stavimo lim s prazninama u pećnicu, prethodno zagrijanu na 70 stupnjeva (ne više), i ostavimo 2,5 sata. Zatim dobivamo praznine i stavljamo ih na bateriju na jedan dan. Pa, naši kalupi su spremni.

Sada napravimo "punjenje" u posudi, ulijemo građevinski gips i ulijemo hladnu vodu, promiješamo. Konzistencija bi trebala biti poput guste kisele pavlake.

Pripremljenom konzistencijom napunite naše kalupe, potrebno je to učiniti što je brže moguće, jer se alabaster stvrdnjava dovoljno brzo.

Ostavite preko noći da se smjesa stvrdne kako treba. Zatim lagano zabadajući nožem, iz "kalupa" dobivamo kalup. Nožem odrežemo sve "nepotrebne stvari" i obrišemo obrise datotekom nokta (sve napravite vrlo pažljivo). Ovo su cast koje sam dobio. Preporučljivo je "kuhane" ruke i noge premazati lakom.
Što sljedeće učiniti s ulogom? Vi odlučujete! Sve ovisi o vašoj želji i mašti! Možete ukrasiti akrilnim bojama (prije premazivanja lakom), sve možete dogovoriti u okviru, dodati fotografiju svog omiljenog djeteta. A možete napraviti lijekove djeteta, mame i tate i sastaviti "sastav" zajedno, opet dodajući fotografije.

To je tako jednostavno i bez značajnih troškova (možete reći iz improviziranih sredstava) možete ostaviti sitne tragove u sjećanju i plus ukrasiti, na primjer, jedan od zidova vašeg stana ili dječje sobe (ako sve stavite u lijepi okvir)!