Domaća prirubnica na vratilu elektromotora

Ako je potrebno, pričvrstite brusilicu, četku, remenicu, noževe ili drugu opremu na osovinu motora i zatvarajte prirubnicu koju teško možete odabrati. Uz želju i slobodno vrijeme, takav adapter možete napraviti vlastitim rukama od jeftinih materijala. Da biste napravili prirubnicu, trebat će vam najmanje alata: sječka za metal ili brusilica, bušilica i slavina s držačem.

Trebat će


Potrebni materijali:
  • ukosnica za kosu M16 (ili drugi promjer koji odgovara osi motora);
  • matica M16;
  • 2 podloška M16;
  • izdužena matica M16;
  • 2 vijka M6;
  • dvokomponentno ljepilo za metal (hladno zavarivanje).

Prirubnica


Prvo trebate odrediti željenu duljinu prirubnice kako biste pravilno obrezali ukosnicu. Polovinu izdužene matice treba ukloniti s tražene dužine. Na primjer, ako vam treba prirubnica od 100 mm, a duljina izdužene matice je 48 mm, tada se čep reže za 24 mm kraće, odnosno potreban vam je segment od 76 mm.

Obloga nosača mora biti uvijena u izduženu maticu za pola njegove duljine. Da bi veza bila pouzdana, navijeni navoj prethodno je podmazan dvokomponentnim metalnim ljepilom. Prilikom uvrtanja istisnut će se višak ljepila koji se odmah mora obrisati. Nakon toga, radni komad se ostavlja preko noći za zamrzavanje sastava. Ako postoji oprema za zavarivanje, tada čvrsto pričvršćivanje dijelova neće biti teško i brže će izaći.

Na drugoj polovici izdužene matice, bušilica od 5 mm čini 2 rupe na jednom licu. Udaljenost između njih tada bi trebala omogućiti pričvršćivanje 2 vijka kako se njihove glave ne bi dodirnule. Zatim se u rupama izrezuje nit pomoću M6 slavine. Ako je izrađena prirubnica različitog promjera, tada su vijci za nju odabrani usporedive veličine.

Dobivene rupe na izduženoj matici potrebne su za zatezanje prirubnice na vratilu motora. Za to su u njih 2 vijka vijka M6. Kako dizajn ne bude glomazan, preporučljivo je prvo ih skratiti isprobavanjem obratka na osovini motora ili generatora.

Mlaznica je gotovo spremna, preostaje joj samo umetnuti 2 podloška i steznu maticu na nosač.

Oprema koja će biti potrebna za ugradnju u osovinu motora bit će pričvršćena između podmetača. Sama prirubnica je brzo odvojiva, pa se po potrebi može ugraditi i na druge električne motore.

Prirubnica adaptera sastavlja se brzo, ali potrebna je tehnološka pauza za postavljanje ljepila. Ako zavarivanje produžene matice na zavar upotrebljavate električno zavarivanje, trebat će vam manje od sat vremena. Istovremeno, vrlo je jednostavno koristiti takvu mlaznicu, jer stezanjem opreme u njoj možete fiksirati drugi ključ koji će se zaustaviti na izduženoj matici.

Izvorni članak na engleskom jeziku