Ubrzano uklanjanje hrđe s otopinom limunske kiseline

Mnogi su pokušali ukloniti hrđu kiselinskim otopinama, obično ostavljajući dio u kadi preko noći. Ovo je učinkovit način, ali treba puno vremena. Razmislite kako brže ukloniti hrđu.

Alati i materijali:


  • voda;
  • limunska kiselina;
  • tava;
  • metalna četka;
  • suhe krpe.

Kako brzo ukloniti hrđu


Rusty dijelovi se spuštaju u posudu i napune vodom. Tekućina bi ih trebala potpuno prekriti, ali ne smije ih se previše dodavati kako ne bi pretjerali s kiselinom. Tava se zapali i dovede do vrenja.

Nakon vrenja limunska kiselina se ulije u kupku. Trebat će oko 2-3 žlice. žlice po 1 litri Prekomjerna kiselina može naškoditi osjetljivim obratcima s navojem.
U kipućoj vodi kiselina se otopi čak i bez miješanja. Otopina s zahrđalim dijelovima ostavi se na vatri 5 minuta.

Ako su površine jako korodirane, morat ćete više pričekati. Otopina će odmah početi otapati hrđu, pa postaje zamućena. U ovom su slučaju detalji prekriveni crnim oksidnim filmom, što nije zastrašujuće. Potrebno je kuhati u kiselini dok se ne spusti duboka hrđava skala.

Odmah nakon vrenja dijelovi se mogu ukloniti iz otopine. Ako je na njima mali konac, onda je bolje da ne pretjerate, ostavljajući ih u kiselini dok se ne ohlade.
Umjesto hrđe, na izdvojenim dijelovima pojavit će se film oksida slabog oksida. Mora se ukloniti metalnom četkom. Sve površine treba potpuno očistiti do mat sjaja. Crni premaz odmah nakon uklanjanja iz otopine lako se odvaja. Ako dijelove ostavljate na duže vrijeme, onda će ih biti teže očistiti.

Svaki očišćeni dio morate obrisati suho kako se hrđa ne vrati. U idealnom slučaju je obojiti ili spaliti.

Uklanjanje hrđe u kipućoj otopini mnogo je brže nego taloženje u hladnoj kiselini. Limunska kiselina ne miriše na ocat, pa se posao može raditi u kuhinji. Nakon obrade površina će biti prekrivena rupama. Nema nikakve veze s kiselinom, samo izlaže cijeli metal. Otvori potječu od duboke prodora hrđe. Međutim, ako je koncentracija kiseline previsoka ili se dijelovi zadržavaju u njoj predugo, može započeti korozija živog metala. Da biste to izbjegli, morate se pridržavati preporuka.