Kako od vatrogasne alate napraviti prijemnik za 12 V kompresor

Pomoću kompresora od 12 Volta možete napumpati gume, ukloniti nečistoće i prašinu, ispuhati (očistiti) rešetkaste elemente, napumpati kuglice, staviti komprimirani zrak u pištolj za prskanje itd.
Ako je kompresor opremljen prijemnikom, tada će mu se olakšati način rada. Uostalom, takav kapacitet stvara rezervu komprimiranog zraka, što vam omogućuje da napravite pauze u kompresoru.

U ovom će se slučaju povećati kvaliteta dovedenog zraka, jer prijamnik izjednačava tlak, izglađuje pulsacije, hladi komprimirani zrak koji dolazi iz kompresora i skuplja kondenzat.

Potrebni dodaci


Naša instalacija sastojat će se od dva glavna dijela: kompresor i prijemnik - tijelo za gašenje požara. Za siguran i pouzdan rad uređaja važno je da tlak koji stvara kompresor (140 psi ≈ 10 bara ≈ 10 kg / m2 cm) nije veći od tlaka za koji je projektirano tijelo za gašenje požara (20 bara ≈ 20 kg / m2 cm).

Za stvaranje instalacije koja radi u automatskom načinu, potrebna nam je sljedeća dodatna oprema:
 • jedinica za zaključavanje na prijemniku s kanalnim sustavom s navojem;
 • sigurnosni ventil;
 • manometar sa skalom u šipkama;
 • tlačni prekidač;
 • ventil u obliku kugličnog ventila;
 • spiralna i linearna crijeva;
 • zračni pištolj;
 • 12-voltna baterija;
 • okovi, fitinzi i adapteri.

Za sastavljanje pojedinih čvorova u jednu cjelinu trebat će nam:
 • ključevi i kliješta;
 • bušilica i prešanje (alat za prešanje)
 • nož i škare;
 • O-prstenovi i FUM traka;
 • žica za pletenje i dvostrana traka;
 • komad plastične cijevi.

Izrada prijemnika iz kućišta za gašenje požara za 12 V kompresor


Pod prijemnikom je bolje odabrati aparat za gašenje požara s velikom volumenom. U tom će slučaju njegova učinkovitost kada je uparena s kompresorom biti veća.
Zatim odvojimo ventil za zatvaranje, odstranjujemo njegov sadržaj iz tijela (obično se ta tvar temelji na amonijevim fosfatima, kao najjeftinijim, ali mogu biti i drugi spojevi).

Zatim nekoliko puta isperemo unutrašnjost tijela uređaja za gašenje požara čistom vodom. Izvana obrišemo posudu čistom krpom i osušimo unutarnji volumen sušilom za kosu.

Opcije primatelja


Prije ove faze rada, još jednom uspoređujemo karakteristike kompresora i nekadašnjeg tijela za gašenje i osiguravamo da će naš prijemnik odgovarati mogućnostima kompresora u svakom pogledu.

Jedinicu za zaključavanje s središnjim kanalom i četiri bočna bušenja s navojem pretvaramo u vrat metalnog spremnika.

Zavijte sigurnosni ventil u jedan od bočnih kanala, podešavajući ga na niži tlak otvaranja.

Od dva dostupna tlaka, odaberite onu koja je kalibrirana u jedinicama tlačne trake, a zatim je uvrnite u drugi bočni kanal na zaključavanju.

U dva preostala kanala uvrtamo adapter i prekidač prekidača-tlaka - glavni element sustava automatizacije, uključujući kompresor, kada tlak u prijemniku postane manji od radnog.

Na vrhu jedinice za zatvaranje nataknemo kuglični ventil za dovod komprimiranog zraka iz prijemnika ili njegovog preklapanja.

Zatim pomoću gumenih prstenova, FUM vrpce i tipki pomoću brtvenih brtvi pričvršćujemo i učvršćujemo spojeve svih elemenata s blokadom, a zadnji s kućištem budućeg prijemnika.

Ostaje zaviti vijak na kuglasti ventil, također pomoću O-prstena i FUM trake, adaptera za postavljanje spiralnog crijeva, na čijem će drugom kraju kroz isti adapter biti pričvršćen instrument koji radi na komprimiranom zraku (imamo pneumatski pištolj).

Kabelski svežanj


Prvo provjeravamo njegove performanse spajanjem na 12-voltnu bateriju i provjeravamo je li sve u redu s njom.
Na odvod kompresora stavljamo adapter cijevi. Zalijepimo ga FUM trakom i šesterokutnim priključkom čvrsto zategnemo tipke.

Kompresor ugrađujemo na prijemnik do mjesta gdje će se naknadno učvrstiti. Škarama odvojimo crijevo na izlazu, ostavljajući mali postupak na koji smo stavili plastičnu pravokutnu spojnicu. Potrebno je dati željeni smjer crijevu koje će izaći iz njega i spojiti se na adapter na prijemniku. Između posljednja dva dijela, šesterokutni priključak upada u crijevo - to je ujedno i povratni ventil.

Ugradnja kompresora na prijemnik


Ljepljive trake dvostrane trake na nosećim površinama baze kompresora. To će vam omogućiti da prethodno popravite čvorove jedan prema drugom i dodatno doprinesete snazi ​​veze.
Zatim pomoću kliješta i žice za pletenje, koje prolazimo kroz rupe u bazi, čvrsto pričvrstite kompresor na prijamnik.

Izrada potpornog dijela instalacije


Da biste to učinili, potreban vam je komad plastične cijevi usporedive veličine s vanjskim promjerom prijemnika. Pomoću nožne pile izrežite tri prstena jednake širine iz cijevi.

U dva prstena napravimo presjek tako da se mogu staviti na prijemnik. Treći prsten smo izrezali na dva jednaka dijela. Oni će, u stvari, biti "noge" naše instalacije.

U dva prstena u dijametralno suprotnim odsjecima bušimo rupe. Isto radimo u polumjeru u njihovom središtu.
Prstene povezujemo s polukrugovima u paru pomoću vijaka i bušilice, odvijanjem hardvera s bočne strane cijepanog punog prstena.
S unutarnje strane razdjelnih prstenova, koji pokrivaju glave vijaka, zalijepite trake dvostrane trake kako biste učvrstili prstenove na dnu prijemnika.

Instaliramo prstenove na prijamnik, otkopčavajući ih duž reza. Za trajnost pričvršćenja prstenova na površini prijemnika ispod svakog kraja prstena, počevši od reza i dolje, također zalijepite na traku.

Odabir pritiska u postavkama prijemnika i releja


Nakon spajanja crijeva i uključivanja kompresora provjeravamo porast tlaka u prijemniku pomoću mjerača tlaka i rad jedinice pomoću pneumatskog pištolja s isključenim napajanjem. Osiguravamo pritisak u prijemniku pomoću sigurnosnog ventila povlačenjem prstena na stabljici.

Izrežemo jednu jezgru žice iz kompresora i povežemo njegove krajeve s tlačnim prekidačem pomoću učvrsnih nosača i presova. Ponovno uključujemo kompresor i provjeravamo da se tlak u prijemniku povećava.

Šesterokutom podešavamo maksimalni tlak u prijemniku koji smo odabrali jednak 7 bara. Sada, dok čistite površinu krhotina pomoću pneumatskog pištolja, pumpate gume za bicikle itd., Relej će održavati pritisak u prijemniku od 7 bara, automatski uključivanjem i isključivanjem kompresora.