Pojačalo na LM386

Druga opcija je jednostavno, malo snage, ali vrlo korisno pojačalo, koje se temelji na čipu LM386. Njegova najveća izlazna snaga je 0,5 vata, što je dovoljno za zvuk male sobe. Pluse pojačala na ovom čipu mogu uključivati ​​i malu potrošnju energije, jer u stanju čekanja troši samo 4 mA.

Međutim, od takvog pojačala ne možete očekivati ​​visoku kvalitetu zvuka, jer je dizajnirano prije svega za minimalne troškove i profitabilnost. Stoga je ovo pojačalo idealno za izražavanje, na primjer, signala zvona na vratima. Po želji, može se koristiti i u računalnim zvučnicima ili u prijenosnim audio sustavima gdje je mala potrošnja energije važna.

Krug pojačala na LM386


Osim samog čipa, sklop sadrži nekoliko otpornika i kondenzatora. Konektor CN1 u dijagramu koristi se za povezivanje napajanja, CN2 za izvor signala, a zvučnik je povezan preko CN3. PR1 - varijabilni otpornik s kojim možete podesiti glasnoću. Napon napajanja u krugu nalazi se unutar 4-12 volti, što je napon veći, to je veća izlazna snaga. Snažno povećati napon napajanja ne vrijedi, jer čip ne predviđa postavljanje na radijator i može se pregrijati. Optimalni napon je 9 volti. LED D1 svijetli kad se napajanje napaja na pojačalo.

Izrada pojačala


Kao i uvijek, započnite s pločom. Ima dimenzije 65x25 i izvodi se metodom LUT, datoteka za tisak je priložena u članku.
Nekoliko fotografija postupka:

Nakon što se sav bakar iscijedi, izbuše se rupe i tragove budu limeni dijelovi, a dijelove možete lemiti. Prvo se ugrađuju mali dijelovi - otpornici, nakon njih sve ostalo. Na kraju je lemljen varijabilni otpornik. Ploča pruža sjedište za priključak 3.5, vrlo je prikladno spojiti uređaj ili telefon na ploču pomoću AUX kabela. Da biste priključili napajanje i zvučnik, na ploči također postoje mjesta za vijke. Treba napomenuti da je ovo pojačalo monofono, tj. predviđa povezivanje samo jednog zvučnika. Za reprodukciju stereo signala morate prikupiti drugi.
Preuzimanje ploče:
pechatnaya-plata.zip 10,1 Kb (preuzimanja: 178)

Lijepa gradnja!