Planirano učitavanje i isključivanje


Predlažem za sastavljanje još jedan elektronički uređaj dizajniran za automatizaciju ljudskog života. Može se opisati na sljedeći način: u određenom trenutku uključuje se opterećenje, u određenom trenutku isključuje se, a sljedeći dan ciklus se ponavlja. tj ako postoji potreba, na primjer, da svijetlo uključite svaki dan u 10:00, a isključite u 21:00, ovaj će se uređaj savršeno nositi s takvim zadatkom. Može se koristiti, osim što uključuje svjetlo, na primjer, za zalijevanje biljaka jednom dnevno.

Dijagram uređaja


Nekoliko riječi o shemi. Sadrži dva mikro kruga, sat DS1307 i mikrokontroler Attiny13. Dva gumba "1" i "2" omogućuju vam postavljanje vremena uključivanja i isključivanja tereta.
SS8050 tranzistor u krugu upravlja relejem, umjesto njega možete staviti bilo koji NPN tranzistor male snage, na primjer, BC547, KT315. Umjesto releja, možete koristiti tranzistorsku sklopku ako se opterećenje napaja istosmjernom strujom. Između nogu 3 i 4 DS3107 čipa priključeno je 3-voltno rezervno napajanje, tj. obična baterija za gledanje. Ako je glavna struja isključena, sat kruga i dalje će ići i nećete morati ponovo postavljati vremenski interval. Međutim, krug može raditi bez rezervnog izvora napajanja. Treperi LED L1 pokazuje da krug radi. Napon napajanja je 12 volti.

Izrađivanje


Ploča je izrađena metodom LUT na komadu PCB veličine 55 x 30 mm. Fotografija ploče bez lemljenih dijelova:

Čipovi zbog praktičnosti i mogućnosti ponovne upotrebe trebaju biti instalirani u utičnicu. Prije instaliranja mikrokontrolera na ploču, morate ga bljesnuti, firmver je priložen u članku. Pri korištenju novog mikrokontrolera nije potrebno mijenjati njegove tvorničke osigurače (mora se uklopiti iz unutarnjeg 9,6 MHz generatora, uključen je 8 djelitelj).

Postavljanje vremenskih intervala


Postupak postavljanja vremena uključivanja i isključivanja najbolje je ilustriran primjerom. Recimo da svjetlo trebate uključiti u 14:00, a isključiti u 16:30. Da biste to učinili, pričekajte 14:00 i kratko pritisnite tipku "1", zatim pričekajte 16:30 i pritisnite tipku "2", time se završava postupak podešavanja vremena. Sada će se žarulja paliti svaki dan u 14:00, a isključiti u 16:30. Uspješna montaža!

Datoteke firmvera i ploča

proshivka-i-plata.zip 10,9 Kb (preuzimanja: 687)