Besplatna energija u vašem domu

Najjednostavnija termoelektrana je besplatna energija koju možete dobiti iz svog doma. Ova mini elektrana koristi toplinu vašeg sustava centralnog grijanja. Zašto je besplatan? - Jer sva toplina ostaje u vašem domu i nigdje se ne gubi. Poznati Peltier element generirat će energiju koju u naše vrijeme neće biti teško dobiti.

Što vam je potrebno da dobijete energiju?


- Cijev za grijanje, temperatura od 50 stupnjeva.
- Montaža na cijev - napravljena sama od raznih smeća.
- Aluminijska folija.
- Peltier element - aliexpress
- USB boost pretvarač - aliexpress
- Radijator - aliexpress
- Učitavanje - LED svjetiljka - aliexpress

Element peteljke:


Prvo izmjerimo temperaturu cijevi za centralno grijanje. Njegova temperatura je 60, što je sasvim dovoljno za dobivanje električne energije.

Sastavio sam takav dizajn:

Radijator, zatim dolazi nosač do akumulatora, a između njih je Peltier-ov termoelektrični modul.
To je potrebno tako da baterija zagrijava jednu stranu modula, a radijator sa slobodnom konvekcijom hladi drugu stranu.
Kao rezultat razlike u temperaturi, Peltier element će početi proizvoditi električnu energiju. I što je veća temperaturna razlika između njegovih strana, to će se ispostaviti veći napon.
Za pričvršćivanje modula na bateriju, potreban vam je takav nosač.

Prvo, naravno, pričvrstimo ga na radijator, a tek onda na bateriju. Za bolji prijenos topline namažemo obje površine na koje se modul dodiruje termički provodljivom pastom.
Nosač ima pravokutni oblik, a cijev je okrugla. Da bismo osigurali dobar prijenos topline, od folije ćemo napraviti svojevrsnu brtvu, koja će biti u obliku obje strane. Foliju vrlo čvrsto položimo.

Ako izračunate temperaturnu razliku koja će se primijeniti na Peltier-ov modul, dobit ćete oko 35-40 stupnjeva Celzija. Izlaz će biti malog napona, reda od 0,5-1,5 volti. Ta napetost, naravno, nije dovoljna. Iako je napon nizak, ima pristojnu izlaznu struju. Stoga smo na izlaz modula spojili pojačani pretvarač napona sa stabiliziranim ulaznim naponom.

Pa, opterećenje pretvarača može biti i mobitel i LED svjetiljka.

Na akumulator spajamo našu termoelektranu. Lagano zategnite vijke. Nakon nekog vremena naš bi alternativni izvor energije trebao raditi.

Odlučio sam koristiti primljenu energiju za osvjetljavanje hodnika noću. Držao žice, objesio LED svjetiljku. Sada, noću, možete mirno ustati i baviti se noćnim poslom, ne uključujući opću rasvjetu i bez da nikoga ometate.

Koju ćete aplikaciju pronaći - vi odlučite!
Ako će cijev na koju ćete spojiti vašu elektranu biti na mjestu gdje buka ne ometa, recimo u toaletu u kupaonici, u kuhinji. Zatim možete koristiti radijator s hladnjakom. Nakon napajanja hladnjaka iz pretvarača. Tada će se kapacitet elektrane malo povećati.
Mnogo je takvih izvora energije oko kuće. Da, naravno, veliki minus je što će sve raditi samo tijekom perioda centralnog grijanja, ali ipak je iskustvo prilično zanimljivo. Iako je zimi gotovo uvijek mrak i ovaj domaći proizvod doći će u pomoć, ljeti je gotovo uvijek lagan i nije toliko potreban.
Potražite to prijatelji!
video: