Majmun novca od šećerne mastike

Uoči nove godine, u kojoj majmun postaje ljubavnica, odlučio sam vam predstaviti svoju radionicu modeliranja ukusnog, jestivog majmuna sa šećernom mastikom koja će nesumnjivo ukrasiti vašu novogodišnju tortu.
Započnimo rad s mastikom za bojanje. Trebat će nam mastika smeđe, mesa, crvene i bijele boje. U početku sam pokušala obojiti majmuno smeđu boju, dodajući smeđu boju, ali nisam bila baš zadovoljna nijansom, tako da sam dobila bogatu smeđu boju, miješala sam crvenu. Zelene i žute boje, na kraju sam dobila tako potpuno svijetlog majmuna. Da dobijem mastiku s mesnatom bojom, ili bolje rečeno, ne sasvim mesnatom, rekao bih svijetlo bež boje, bijelom mastiku sam dodao komad smeđe boje i dobro izmiješao.
Bolje je unaprijed obojiti mastiku, nakon čega mu treba vremena, ostaviti ga da legne malo u hladnjak ili na stol (samo nužno zamotan u plastiku ili vrećicu). Tada u procesu oblikovanja mastika neće plutati.
Prelazimo na sam postupak kiparstva. Iz smeđeg mastika istrgnemo ovalu, malo spljostimo njegovo dno tako da stoji, a zatim odaberemo trbuh, jednostavno spljoštimo gornji dio tijela. Napravit ćemo i šape i rep, kao i namotati loptu za glavu.

Dok se radni dijelovi isušuju, počet ćemo oblikovati šape, točnije stopala i ruke na nogama majmunove drške. Od malo spljoštenog ovala bež mastike oblikujemo najprije rukavicu, a zatim izrezujemo između prstiju, nakon čega se svaki prst malo raširi kako bi dobio prirodnost. Ti dijelovi moraju biti zalijepljeni na noge i ruke majmuna.

Od istog bež mastika oblikujemo trbuščić, samo razvaljamo mastiku i izrezujemo kruškast oblik, koji ljepimo uz tijelo, navlažen vodom.

Zalijepite njušku bež mastika na glavu.

Oblikujemo usta, nos, crtamo oči i dobivamo tako slatku majmunicu.

Uši izrađujemo tako što dajemo malim komadima mastika oblik uha, pomoću hrpe s kuglicama, a također umetamo komade bež mastike iznutra.

Povezujemo detalje. Ljepimo ručke, noge, ne zaboravimo na rep, stavljamo uši na mjesto i povezujemo samu glavu s tijelom čačkalicom.

Od smeđeg mastika napravit ćemo dlačice na glavi, jednostavno lijepljenjem tankih flagela.

Naš majmun je spreman, ali želim mu dati svečanost i slavlje, stoga sam odlučio staviti na glavu novogodišnju kapu koju sam napravio od crveno-bijelog mastika. Stavljajući u ruke malu vrećicu novca, naš obični majmun pretvara se u novčanu, koja ne samo da će ukrasiti tortu, već će i donijeti financijsku zaradu sljedeće godine.