Kako kuhati domaći sir

Nakon što sam jednom napravio domaći sir, prestao sam ga kupovati u trgovinama. Jer ni u najsjajnijem supermarketu najskuplji poljoprivredni sir neće biti tako mirisan i nježan kao što se kuha kod kuće. Dakle, reći ću vam kako sami napravite ukusni sir od kravljeg ili kozjeg mlijeka.
Sljedeća pitanja često se postavljaju onima koji prvi rade sir kod kuće. Odgovorit ću im.
1. Od čega mlijeka kuhati domaći sir?
Pogodno je punomasno mlijeko, kao i pasterizirano ili sterilizirano. Cijelo mlijeko je najbolje, a najbrže kiselo. Malo duže pasterizirajte ili sterilizirajte. Ultra pasterizirano mlijeko nije prikladno, kao apsolutno je mrtav. Ako postane kiselo, tada to nisu bakterije koje su potrebne za sir.
Mlijeko se može uzimati i kravlje i kozje.
2. Trebam li kuhati mlijeko prije stavljanja kiselog?
Ako uzimate mlijeko od zdrave krave, od pouzdanih ljudi, tada kuhanje nije potrebno. Trebat će samo sterilizirati gotovu koru.
Ako kupite punomasno mlijeko na tržištu, onda je bolje dovesti mlijeko do vrenja i isključiti ga kada se prvi mjehurići pojave na površini. Glavna stvar je ne pregrijavati mlijeko, inače će se sir skuti bez okusa.
3. Koliko treba kiselog mlijeka?
Od 2 do 4 dana. Treba pričekati da svijetlo zelena voda ostavi mlijeko - sirutku. Miris treba biti ugodan, kiselo-mliječni, bez gorčine.
4. Što učiniti sa serumom?
Da opet pijem i pijem. Ovo je nevjerojatno zdrav proizvod! I dalje je zdrava i ukusna do 2 dana. Od trećeg dana do tjedan dana serum se može koristiti u kozmetičke svrhe ili za pripremu palačinki, pita i sl.
Dakle, započnimo s kuhanjem domaćeg sira.
1. Uzmite limenku mlijeka i stavite na toplo mjesto. Mlijeko mi dobro curi na stolu pored štednjaka.

2. Nakon 2-4 dana, mlijeko će postati kiselo. Na vrhu će se pojaviti sloj kiselog vrhnja, a na dnu i duž zidova staklenke pojavit će se zelenkasto proziran serum. Netko uklanja kiselo vrhnje i jede odvojeno. Dajem mačkama. Iako je sama po sebi vrlo ukusna, nisam ljubitelj kiselog vrhnja. Ako ostavite kiselo vrhnje, skuta će ispasti masnija, a konačni serum neće biti proziran, već oblačno. Ali to nije ništa manje korisno.
3. Uzimamo duboku tavu, na dno stavljamo bilo koju krpu, na primjer ručnik (tako da staklenka ne pukne). U tavu stavimo staklenku sira i dodamo vodu. Poželjno je da razina vode dosegne razinu skute u banci, ali ako se to ne uspije, onda barem pola konzerve. Uključite na laganoj vatri i držite staklenku oko 30 minuta kako biste sterilizirali sir. Istodobno, voda bi trebala lagano bubnuti, ali ne i prokuhati, inače će sir skuhati i bit će poput gume.
3. Izvadite staklenku iz tave. Postoje dva načina odvajanja skute od sirutke. U svakom slučaju, potrebna nam je gaza oko 30 do 30 cm, presavijena u 2-4 sloja.
- Naše su bake koristile prvu metodu. Preko tave su objesili vrećicu s gazom s sirom, sirutku je ocijedila, a sir je ostao. Ova metoda je prikladnija za mene:
- uzmite obični dvostruki kotao i na gornju posudu s rupama stavite gazu. Skuhajte sir iz staklenke na gazu. Sirutka će se ocijediti u donjoj tavi, a skuta će ostati u gazi.

4. Serum teče oko 30-40 minuta. Ne ubrzavajte postupak cijeđenjem vrećice s gazom. Od snažnog pritiska, skuta počinje ispirati i istjecati zajedno sa sirutkom. Kao rezultat toga, bit će manje gotovog proizvoda. Ostavite da se serum ocijedi. Kušajte ga. Kiselo je, i što je najvažnije nevjerojatno korisno za cijeli organizam! Dobra je u pranju kose. Ovo je nezamjenjivo sredstvo za intimnu higijenu. Nijedan prodajni gel s mliječnom kiselinom ne može zamijeniti sirutku! Posebno za žene koje pate od trbuha.

5. Skuta kod kuće iznenađujuće je nježna, sočna i mirisna.