Gradimo sjenicu za ljetnikovac


Sjenica u blizini seoske kuće ili zgrade sa stanovima je centralno počivalište u toploj sezoni. Obično se cijela obitelj okuplja za praznike i vikendom kako bi sjedila, jela roštilj, razgovarala i odmarala se od srca. Stoga je važno ovo mjesto učiniti udobnim, dovoljno prostranim i lijepim.
Izbor materijala
Kao glavni materijal za izgradnju sjenice možete odabrati metal ili drvo. Svaki od ovih materijala ima svoje prednosti i nedostatke.
Metal se s vremenom može korodirati (mora se obojati kako bi se to izbjeglo). Također, metal ima visoku toplinsku vodljivost, pa se ljeti brzo zagrijava, a hladno se brzo hladi.
Drvo je ekološki prihvatljiv materijal. S vremenom se također može deformirati, dakle, kako bi zaštitilo drvo od vlage i plijesni, njegova je površina prekrivena slojem laka ili boje.
Financijski troškovi za izgradnju drvenih i metalnih sjenica prilično su usporedivi, pa se pri odabiru vrijedi voditi osobnim preferencijama i ukusom.
Za izgradnju vidikovca postoje skuplji materijali: polikarbonat, opeka, kovane konstrukcije, ali nećemo ih uzeti u obzir.
Priprema zaslona za sjenice
Prvo morate opremiti temelj - to je temelj na kojem će se održavati cjelokupna konstrukcija vidikovca.
Materijal za izradu temelja mora biti odabran ovisno o monumentalnosti buduće konstrukcije - temeljito opremljen cementnom smjesom, blokom ili opekom. U našem slučaju, baza sjenica ima površinu od 12 m², pa je odlučeno da se temeljni blokovi ispune cementnom smjesom (betonom).
Izgradnja temelja mora se započeti iskopom tri jame zaredom (6 jama u svakom redu). Udaljenost između redova i između rupa u svakom redu trebala bi biti oko metar. Veličina jedne jame je 40x40x40 cm. Na dnu svake od njih nalazi se temelj ispod temelja: pijesak ili planinska prašina (drobljeni kamen sitne frakcije) sa slojem 2-3 cm.
Zatim se priprema betonska mješavina cementa i pijeska (ili kamene prašine) u omjeru 1: 3. Rezultirajuća smjesa razrijeđena je vodom i temeljito miješana do homogene konzistencije. Što više tečne smjese dobijete, dulje će se beton osušiti, ali jači će na kraju biti.
Razina temelja trebala bi biti strogo vodoravna, pa će na nekim mjestima možda biti potrebno izravnati - opremite oplate od opeke ili dasaka do željene visine i prelijte betonskom smjesom.
Izgradnja sjenica
Na prvoj razini vidikovca, na vrhu temelja, duž redova temeljnih blokova, postavljaju se drvene grede dimenzija 100x100 mm). U našem slučaju nismo morali vidjeti daske od 6 metara, položene su cijelom dužinom vidikovca. Sa bočnih strana, preko ugrađenih šipki, najprije se polože ekstremne šipke, a zatim nekoliko rešetaka u sredini. Pričvršćeni su na već postavljene šipke s metalnim uglovima i dugačkim vijcima za drvo s odvijačem.

Odozgo, uz rubove duž duljine sjenica, složene su i dvije grede veličine 50x100 mm. Preko njih je postavljen i pričvršćen sljedeći red istih šipki. Razmak između redova trebao bi biti oko 40-50 cm.
Šipke perimetra gornjeg dijela vidikovca također bi trebale biti fiksirane dijagonalnim strunama. Oni imaju i dekorativnu funkciju i funkciju jačanja okvira vidikovca. Montirani su pod kutom od 45 stupnjeva. Kut se mjeri pravilnim kutom i odstranjuje se pomoću pile (motorna pila, brusilica ili motorna pila).
Uzdužne ploče pričvršćene su preko redova šipki - to će biti sanduk budućeg krova.

Nakon što je okvir spreman, možete nastaviti s rasporedom poda. Da biste to učinili, ploče su postavljene duž cijele duljine sjenica i pričvršćene vijcima na temeljne ploče. To se vrši dovoljno brzo, jedini problem može se pojaviti prilikom polaganja ekstremnih ploča - morat će rezati utore ispod stupova.
Nakon završetka gradnje poda, možete nastaviti s postavljanjem ograde. Na razini 1-1,5 m od poda (po želji) vodoravne šipke dimenzija 50x100 mm ugrađuju se i pričvršćuju kutovima i samoreznim vijcima.
Pod vodoravnom ogradom križno su postavljene dijagonalne šipke dimenzija 50x50 mm. Jedna je greda bliža, a druga dalje od ruba podruma vidikovca. Možete prekrižiti dvije grede po cijeloj duljini otvora ili možete koristiti veći broj greda.
U našem slučaju postoje četiri šipke po otvaranju. Na krajevima ugrađenih greda potrebno je napraviti dijagonalne rezove pile pod kutom od 45 stupnjeva, tako da imaju svoje površine okomite jedna na drugu.

Prije toga, površinu šipki tračnica bolje je brusiti tako da na njemu nema mrlje.
Zatim su površine ograde, stupova, potpornja i letvi ispod krova prekrivene temeljnim premazom. Otopina se ostavi da se osuši (jedan dan će biti dovoljno), a zatim se u dva sloja sve tretirane površine premažu lakom ili bojom. Ove mjere štite drvo od propadanja, vlage i plijesni.
Raspored krova
Za opremanje krova sjenice izabran je najobičniji i nepretenciozni materijal u radu - metalni profesionalni lim. Je jeftin, otporan na vlagu, lagan i jednostavan za ugradnju. Listovi se mogu rezati pomoću uobičajene brusilice pomoću metalnih reznih diskova.
Prilikom izračunavanja potrebne količine materijala, svakako uzmite u obzir rub za izbočine izvan oboda pergole - na taj način kiša i snijeg neće ući unutra.
Listovi metala su rezani i pričvršćeni na ploče uz pomoć krovnih vijaka i odvijača. Počnite polagati profilni lim od dna do vrha laganim preklapanjem listova jedan na drugi kako voda ne bi ulazila u vidikovce kroz praznine između listova metala.
Ukras sjenica
Nakon što je izgradnja vašeg sjenice završena, vrijedno je razmišljati o ukrašavanju. Što ćete unutra staviti na vas. Koristite maštu i domišljatost. Sigurno ćete poželjeti smjestiti unutra ne samo standardni stol i klupe oko njega, već i saksije za cvijeće, ljuljačku ili mjesto za igru ​​djece.

Ne bojte se eksperimentirati, vjerujte svom ukusu i željama svojih najmilijih i tada će sjenica postati omiljeno mjesto za odmor cijele obitelji.