Minijaturno lemljenje

Predstavljamo vam dva minijaturna glačala za lemljenje, najpovoljnija u proizvodnji i koja ispunjavaju zahtjeve za ugradnju minijaturnih elektroničkih proizvoda.
Prvi dizajn, prikazan na slici 1, namijenjen je za ugradnju tranzistora i mikro-sklopova na ploče s tiskanim krugovima. Snaga lemilice je oko 7 vata. Napon napajanja 6,3 V.
Na slici 1 brojevi označavaju: 1 - perilica 2 - čahura; 3 - baza: 4 - kapa; 5 - stakloplastika; 6 -trubka; 7 - ubod; 8 čepa; 9 - azbestna nit; 10 - zavojnica za grijanje; 11 - olovka.
Dizajn lemilice je tradicionalan. Bakrena cijev pričvršćena je na ručku izrađenu od izolacijskog materijala, u koju se ubodan ubod. 2-3 sloja stakloplastike namotane su na bakrenu cijev, duž koje je namotana spirala za grijanje. Izvana je spirala izolirana azbestnim navojem. Čitav grijaći element zatvoren je metalnim poklopcem iz olovke sa više štapa. Montaža lemilice je izvedena u ovom slijedu. Cijev se zagrijava moćnim lemilicom i pritisne na ležište čelične baze. Za veću pouzdanost izbušite rupu promjera 0,8-1 mm na mjestu pričvršćivanja na cijev i zakovite komad čelične žice ili čavala u njoj. Na cijevi su namotana dva sloja stakloplastike širine 40 mm i nichrome spirala. Spirala je nikromatska žica promjera 0,35 mm (električna željezna spirala) ukupnog otpora 5-5,6 Ohma. Početak i kraj namota isprepleteni su s međusobnim duljinama bakrene žice duge 100 mm promjera 0,6 mm. Početak namotaja pričvršćen je na cijev što je bliže ubodu, a nikromirana žica namotana je s nagibom od 0,3 mm. Zatim se oko grijača namota tanka azbestna vrpca.
Podloška je pričvršćena na ručicu, a kroz otvor kroz rupu u ručici i podlošku provodi se kabel napajanja uvijen iz tri izolirana fleksibilna vodiča, koji prolaze kroz tri rupe u podnožju i pričvršćuju se na podlogu postavljanjem tri uloška. Izolaciju na prolazu kroz rupe u bazi treba dodatno ojačati s dva do tri sloja stakloplastike. Jedna žica s ukosnicom gole bakrene žice pričvršćena je na osovinu baze, ovaj se vodič koristi za uzemljenje vrha lemilice tijekom rada. Preostala dva dizajnirana su za spajanje grijača na izvor struje. Na grijač se stavlja zaštitni poklopac i učvršćuje se čepom izrađenim od opružne žice.
Transformator za napajanje lemilicom mora imati dobru izolaciju između namotaja.Srednja struja je oko 1 A.
Značajka drugog dizajna (slika 2) je uređaj grijača, izrađen je od grafita i pričvršćen je izravno na vrh lemilice. Dizajn lemilice je vrlo jednostavan. Žica je izrađena od bakrene šipke promjera 5 mm i u nju je urezan navoj M5. Privijte maticu na navoj dok se ne zaustavi i stavite metalnu podlošku (Sl. 4). Zatim stavite jastučić od sljube debljine oko 0,5 mm i pažljivo zavijte grijač.
Na slici 2 brojevi označavaju: 1 - olovka; 2 - nosač; 3 - ubod; 4 - brtva od sljubke; 5 - sklop grijača; 6 - latica; 7 - jastučić od sljube; 8 - cijev; 9 - grafitna šipka.
Grijač se izrađuje na sljedeći način. Grafitni cilindar čvrsto je umetnut i prošaran rubovima dijela bakrene cijevi. Grafit se može koristiti iz galvanskih ćelija ili sakupljačkih četkica elektromotora. Duž osi cilindra izbušena je rupa promjera 4 mm, a M5 navoj je pažljivo izrezan. Kod vijaka na ubodu nit se podvrgava značajnom trošenju, pa je potrebno da nit na ubodu bude dovoljno čista, a duljina minimalna. Grijač se uvrštava sve do jastuka za sljubu. Zatim stavite perač na laticu tako da bakrena cijev grijača ulazi u udubinu latice, a na drugi jastučić od sljude, drugu metalnu podlošku i cijeli paket zategnete maticom M5. Žica s grijačem fiksirana je na nosaču s istom maticom. Čelični nosač debljine 3,5 mm pričvršćen je vijcima za lemljenje i služi kao provodnik grijača. Drugi vodič je pričvršćen na perač.
Radni napon lemilice je oko 1 V, struja je oko 15 A. Lemilica se napaja iz mreže putem padajućeg transformatora. Zbog činjenice da je struja grijača značajna, vodljivi fleksibilni vodiči moraju imati presjek od najmanje 3x3 mm. Vrijeme zagrijavanja vrha na radnu temperaturu ne prelazi 2 minute. Ako povećate struju grijača, možete smanjiti vrijeme grijanja na nekoliko sekundi. Lemlje za lemljenje je vrlo izdržljivo jer je njegov grijač otporan na toplinu i praktično je izoliran od kisika.