Prsten od bakrene žice

Danas ćete naučiti kako stvoriti nakit koristeći prilično neobičnu tehniku. Ova se tehnika naziva umjetnom omotavanjem žica (među majstorima postoji jednostavno ime - wi-žica) i uključuje stvaranje svih vrsta gizmosa uvrtanjem žice.

Moram reći da žica živi među ljudima već prilično dugo - mnogo nakita nastaje ovom tehnikom. Posebno su voljeli izvlačiti remek-nakit iz žice u srednjem vijeku - vjerovalo se da je tanja žica s kojom majstor može raditi, što je vještija. Dakle, rad takvog majstora više je cijenjen.
Trenutno je torzijska tehnika žice uključena u pododjeljak glavnih popularnih vrsta ručnih radova ili onoga što smo navikli da znamo "ručno rađenih". Glavni materijali koji će ovdje biti popularni su bakar, žica od specijalnih legura srebra, čelik, aluminij i polu-nakit žica od bakrene jezgre obložene slojem srebra. Glavni alati ovdje su rezači žica, škare za rezanje metala, kliješta, kliješta, platouga (posebna vrsta kliješta s nagibom vrha od 180 stupnjeva). Kao i alati za nakit: prečke, valjci, ukrasi za nakit i još mnogo toga.
Moram reći da ta tehnika uopće nije jednostavna, kao što se može činiti u početku. Wywork zahtijeva snažne ruke, jasne pokrete i oštro oko svog vještine (tako ćemo ga nazvati). Možda će proći oko šest mjeseci, sve dok ruke početnika ne zapamte sve potrebne pokrete i najmanji korak uviju.
U početku se preporučuje pokušati započeti rad s žicama od aluminija i čelika. Zahvaljujući svojim jeftinim bolovima, neće biti šteta potrošiti ih na prve pothvate i ne bojati se pogriješiti i pokvariti žicu. Nažalost, nisu baš pogodne za profesionalnije projekte: aluminijske su žice mekane i stvar iz njih ne može izdržati vlastitu težinu, a čelik, naprotiv, previše je čvrst i ruke se mogu brzo umoriti.
Najbolja opcija su sve vrste bakrene žice. Možete je dobiti kako u radio elektronici i žicama, tako i u trgovinama za ručni rad. Bakar je poslušan i mekan u rukama, ali istovremeno jak i jak - dat će život trajnim proizvodima. Jedino "ali" - bakar se mora moći nositi. Stoga, paralelno s proučavanjem torzijskih tehnika, morate se upoznati s patiniranjem bakrenog proizvoda i njegovim naknadnim lakiranjem. Ova lekcija će gledati kako napraviti prsten samo od bakrenih žica ... Dakle, krenimo.
Za stvaranje bakrenog prstena potrebno nam je:

Bakrena žica u dvije veličine: 1,0 za okvir, 0,03 za namatanje.
Okrugle kliješta i rezači žica.
Prečka za namotavanje baze prstena (imamo uobičajenu olovku od filca).
Perle za jezgru prstena.
Za početak uzmite žicu.

Koristit ćemo tri vrste. Deblja je osnova prstena. Fino pletenimo bazu i pričvrstimo perlu.

I treći, koji ima kapljice na krajevima, ukrasit ćemo gotov prsten. Kapljice na prstenovima izrađene su pomoću plinskog plamenika. Za ovo je potrebna neka vještina, pa se to ne preporučuje početnicima - možete se opeći i dobiti opekline.
Iz komada s gustom žicom izrezati komad

Uzmi naše kliješta

Stegnite kraj žice između čeljusti alata

I okrenuvši alat od nas, na kraju formiramo petlju

Na oba kraja žice oblikujemo petlje tako da krajevi prstena ne ogrebaju prste

Zatim uzimamo improviziranu prečku i, prstom pritiskajući žicu, namotamo žicu na olovku križanog krila po donjem kraju. Moramo napraviti dva puna okreta.

Kao rezultat, trebali bismo dobiti sljedeće:

Zatim izvadite radni komad s poprečne trake, uzmite tanku žicu i napravite oko 5-6 okreta na dnu petlje na kraju.

Zatim uzmemo kraj olova (onaj kojim smo omotali bazu) žice i zaronimo ispod gornje žice baze.

Zategnite petlju.

Zatim omotamo gornju "poprečnu traku" baze vodećom žicom i zaronimo već u suprotnom smjeru (ispod donje "prečke"). Također, zatim zategnite petlju.

I takvim "zaronima" pletenimo cijelu bazu prstena. Važno je napraviti cijelo navijanje pod napetošću, tada će obrazac pletenice ležati ravno.
Evo rezultata, kako kažu "polovica".

Na kraju dobivamo takav temelj.

Zatim uzimamo naše perlice i nataknemo jednu od njih na novi komad tanke žice.

Nalazimo sredinu prstena i između zavoja pletenice perlom unesemo dva kraja žice. Izvlačeći žicu, popravljamo perlu, namotavajući oba kraja na gornju i donju poprečnu traku, a zatim ih nekoliko puta prolazimo kroz perlu i namotavamo, a zatim odrežemo višak krajeva.

Zatim uzmemo žicu s kapljicama, omotamo je oko perle.

Zatim zamotamo temelj prstena s dva kraja i izvadimo ih. Lijepo se saviti.

Ispada da je ova vrsta prazna.

Zatim se prsten stavlja u pare amonijaka (obični amonijak) i polira. Evo rezultata.