Odbijač komaraca

Dolazi ljeto, a s njim se pojavljuju komarci i sve vrste drugih klinaca. Svi znaju kako komarci nerviraju, posebno noću. Predloženi uređaj omogućuje vam da se zaštitite od svih insekata, a ako povećate frekvenciju generatora na ultrazvuk, onda od pasa lajanja. Shema uređaja prikazana je na slici 1, a ploča s tiskanim krugom - na slici 2.
Razmislite o radu uređaja. VD1 dioda je potrebna za zaštitu od nepravilnog napajanja krugom. Uređaj pokreću galvanske ćelije +1,5 V (naponski napon može se povećati na +9 V). S porastom napona, snaga zračenja uređaja raste. Element koji reproducira zvuk uređaja je piezoelektrični pretvarač ZP-1 (ZP-3, ZP-22) ili bilo koji drugi, na primjer, sat. Otpornici R2 ... R4 i R5, R6 postavljaju radnu točku tranzistora VT1 i VT2. Kad se napon primijeni na VT1, napuni se C1, impuls iz C1 nakratko otvara VT2, a VT2 nabija C2, koji nakratko otvara VT1, a ciklus rada se ponavlja. Frekvencija generatora ovisi o kapacitivima C1 i C2 i otporu R6. Možete uključiti još nekoliko emitera u seriji s BQ1, tada će se povećati izlazna snaga.
U uređaju, pored KT361B, možete koristiti bilo koji sličan tranzistor. Preporučljivo je koristiti keramičke kondenzatore. Uređaj jedva treba postaviti. Potrebno je samo odabrati elemente (R2, R4, C1, C2) koji postavljaju frekvenciju generatora. Zatim je paralelno s R1 povezan mjerač frekvencije i mjeri se frekvencija stvaranja. Trebao bi biti oko 20 kHz. Ako je frekvencija manja, ona se postavlja podešavanjem R6.
Uređaj troši vrlo malu struju (oko 1,5 mA), pa jedna baterija traje nekoliko mjeseci rada. Preporučljivo je da se tijekom rada uređaj nalazi što je moguće bliže stropu. komarci više vole viša mjesta za dnevni i noćni parking.
Odbijač komaraca 2.
Hlađenjem dolazi do odabira frekvencijskog raspona koji se postavlja promjenom kapaciteta C1 i otpora R3. Učinci 1-1,5 metara.