Dlan iz plastične boce

Škola praktičnih ljudi. Majstorska klasa izrade prekrasne i lijepe palme vlastitim rukama iz plastičnih boca.
Nove tehnologije i inovacije donose mnogo dobrih stvari u život ljudi, čine ih jednostavnijim i ljepšim. Ali s ovim novim, nešto loše ulazi u naše živote.
Gornja je primjer plastična boca. Ta je stvar razvijena 1941. godine. Plastična boca osvojila je cijeli svijet. Vrlo je popularna po brojnim svojim pozitivnim kvalitetama:
- jeftine stvari
- vrlo tehnološki
- jednostavnost u radu,
- mogu se ponovno koristiti u domaće svrhe.
Nažalost, plastična boca donijela je neke loše točke:
- razdoblje razgradnje u prirodnim uvjetima je više od 100 godina,
- tijekom razgradnje i gorenja oslobađaju se opasne i štetne tvari.
Tijekom protekle ljetne sezone u našoj se obitelji nakupilo puno plastičnih boca. U jesen su počeli razmišljati o tome gdje ih baciti, kako ih odvesti na odlagalište. Najmlađa kći predložila je genijalnu ideju da plastične boce ostavi kod kuće i naprave nešto lijepo i originalno.
Svima se svidjela ideja o kćeri. Na Internetu smo pregledali mnoštvo zanata. Nagodili smo se na ideji izrade palme.
Faza broj 1
Sakupi što više plastičnih boca. Boja je zelena (odozdo Sprite). Boja je tamno smeđa (od Kvass-a ili Piva). Potrebna je ogromna količina. Odmah zatražite pomoć susjeda i poznanika. Sigurno će vam pomoći u teškim poduhvatima.

Faza broj 2
Dobro razmislite o visini i veličini palmi, koliko će biti palmi, gdje ćete je instalirati.
Za početak, osobno napravimo jedan visoki dlan.

Faza broj 3
Odrezujemo sve naljepnice i etikete proizvoda. Prljave plastične boce nježno isperite vrućom vodom.
Faza broj 4
Poredati plastične boce. Bit će lakše i ugodnije raditi. Počinjemo s smeđim bocama. Zelene ostavite po strani, neka se ne miješaju. Koristit ćemo ih malo kasnije.
Faza broj 5
Postupak izrade snažne i pouzdane cijevi. Uzimamo plastične smeđe boce. Lagano odrežite dno s boca. Zatim uzmemo bušilicu s mlaznicom. Na tvrdoj površini središta dna napravimo rupe. Uzimamo okove. Gredice su nanizane na armaturi jedna na drugu.

Pozornica broj 6
Iz skladišta donosimo zelene boce. Od njih ćemo napraviti lišće naše egzotične palme. Za ovaj postupak trebat će nam oštre škare i nož. Pažljivo izrežite dno plastične boce. Baci. Ostatak se reže na duge trake.

Faza broj 7
Montiramo i sigurno pričvršćujemo radne dijelove na željezne armature. Duljina okova ovisi o broju boca i veličini dlana.

Faza broj 9
Završna faza. Sigurno montiramo sve strukturne elemente. Željezne armature sigurno su pričvršćene jedna na drugu. Pozvali smo susjeda zavarivača. Pet minuta rada. Tu je. Lijepa naša palma. Pouzdano montirajte gotovu strukturu. U jamu ulijemo cementni mort, ugradimo palmu, popravimo je vrvicom.
Naša obitelj odlučila je da će ispred naše kuće uskoro rasti tri prekrasne palme. Na Bahamima imamo cijelu godinu. Pogledajte fotografiju br. 8. Naši dlanovi oduševljavaju sve susjede, natjeraju ih da zaustave sve pješake i vozače, fotografiraju ljepotu i prijateljima kažu o čudu !!!