Mobilni stol iz uobičajenog

Imate prilično uspješan kuhinjski namještaj koji obično stoji u kutu - to nikome ne smeta. Kada stignu gosti ili dođe vrijeme da jede cijela obitelj, započinjete je premještati na prikladno mjesto. Još je egzotičniji problem: kako biste izložili sofu, ona se mora staviti na sredinu sobe, a često to treba učiniti sama, a često i žena. I tako se ponavlja barem 1 puta dnevno - tipičan problem najmasovnijih, malih stanova.
Da bih olakšao zadatak premještanja namještaja i drugih uređaja, predlažem malu nadogradnju. Kotače montiramo na dva nosača. Zašto dvoje, ne svi? Za stabilnost kada se koristi. Naslonjeni, sjedeći na namještaju s četiri kotača, pomaknut ćemo ga, na dva - ostat će na mjestu, a bit će mnogo prikladnije premjestiti ga. Osim praktičnosti, klizanje namještaja štiti tepihe i podove od abrazije. Stol, posebno klizni, od uništenja: ako se poklopac, a ne na okvir stola, može naglo podići. Upravo su ta razmatranja potaknula modernizaciju stola.
Zapisat ćemo glavne točke u fazama.
1. Prvo imamo stol.

Trebate pokupiti par identičnih kotača, najbolje im odgovaraju stolica, lako ih je kupiti na buvlju pijaci ili u specijaliziranoj trgovini.
2. Preokrenite stol. Izmjerimo visinu kotača do montažne police.

Odrežite noge stola s jedne strane do izmjerene visine, + 3 mm.

3. Izmjerite širinu i duljinu potpornja na mjestu reza.

4. Izradimo montažni nosač od čelika 2-3 mm koji u potpunosti prekriva nogu, dovoljan za ugradnju kotača.

U njemu izbušimo rupe za pričvršćivanje na nogu, promjera ne više od 4 mm i rupu za slijetanje za kotač.
5. Noga stola je dovoljno čvrsto drvo. No, ne biste trebali riskirati i sjeckati stablo prilikom zatezanja vijaka. Pričvrstite nosač fiksnim kotačem na sjedalo, označite središta montažnih otvora. Izmjerite dovoljnu duljinu, po potrebi izrežite vijke.

Izbušite rupu promjera 3/4 vijka kako biste označili duljinu vijka.

6. Točke rezanja obradimo datotekom, uklonimo izbočine na drvetu, zaobimo rubove kako bi se nosač više ugao.

7. Još jednom provjeravamo nepropusnost uklapanja nosača, ako je sve u redu, nastavljamo s obradom mjesta rezanja bilo kojim lakom ili bojom. Upozorenje! Ne dopustite da lak ili boja kapnu ispod rezane površine.
8. Konačno, učvrstite kotač maticom, protu-stezaljkom za pouzdanost.

9. Sve nosače pričvršćujemo na pripremljene noge, provodimo "morska ispitivanja".

Pri radu s moderniziranim namještajem otkrit će se značajan nedostatak - rizik od ozljede metalnog nosača, njegovih oštrih uglova. Problem se može riješiti davanjem zaobljenih oblika izbočenim dijelovima. Lako je napraviti brusilicu, ako ne, raditi s datotekom. Problem nije u potpunosti riješen, izbočeni dio metala ostaje opasan. Bolje je staviti plastični profil na pravokutni nosač, izrezujući ga iz dječje igračke, saviti ga na praznu ploču od lima s industrijskim sušilom za kosu.