Kako napraviti kućnu dimnjak

Želja za vlastitom dimnjakom je razumljiva, jer to su dimljena krila piva za praznike, i ukusna aromatična večera u obliku dimljenog bubnjaka ili komada slanine. Kako odbiti takvu ukusnost?
Naravno, postoji mogućnost kupnje gotovih dimljenih proizvoda u trgovini, ali to će biti potpuno drugačiji proizvod po ukusu, aromi i koristi. Nisu svi znali da su velike tvornice za preradu mesa odavno odustale od skupog pušenja, zamjenjujući ga jeftinijim „tekućim“ dimom - kemijskim proizvodom koji po ukusu i mirisu nalikuje dimljenom proizvodu, a kemijska boja koristi se kao bojilo. Štetne tvari, jer sadrže aditive E-oblika, istina je u dopuštenoj normi, ali je li to lakše?
Stoga vam se nudi algoritam izrade vlastite dimnjake. Ukupni trošak takvog "uređaja" je oko 10 dolara, životni vijek ovisi o vremenu korištenja električnog uređaja.
Učinkovitost pušenja je 100%, okus je nevjerojatan, a brzina kuhanja traje 45 sekundi!
Popis potrebnih uređaja:
1. Kotao male snage dizajniran za zagrijavanje 0,5 litara vode.
2. Uobičajena veličina folije 35 X 35 cm.
3. piljevina, po mogućnosti jelša, jer je njihova temperatura gorenja niža od hrasta ili smreke. Možete uzeti male čips.
4. Staklenka od tri litre.
5. Plastični poklopac, možete uzeti stari, jer će ga morati malo pokvariti.
6. Pileći batak ili bilo koji drugi proizvod nije jako velik, tako da se uklapa u staklenku bez dodirivanja piljevine iznutra.

Algoritam za stvaranje vlastitog čuda.
1. Izlijte suhu piljevinu na dno staklenke od tri litre, debljina sloja bi trebala biti najmanje 3 cm.
2. Iz folije izrežite kvadrat dimenzija 35 X 35 cm, udvostručite ga na pola i stavite ga u staklenku na piljevini.

Tako smo formirali zaštitni sloj protiv pregrijavanja čaše našeg spremnika za dim.
Nakon toga potrebno je zaštititi plastično kućište kotla, jer se od visoke temperature unutar limenke može otopiti i zatvoriti kontakte, ali to nije dobro.

Kako to učiniti? Pažljivo omotajte sve plastične elemente folijom, ne zaboravljajući na izolaciju između željeznih cijevi kotla.
Dakle, pobrinuli smo se za sigurnost, vrijeme je da pokrenemo akciju: stavite bojler u staklenku tako da željezni dijelovi ne dodiruju staklene stijenke i dno.

Navlažite piljevinu vodom i stavite je na željezne elemente kotla, stvarajući tako vatru.
Pripremite ostatak detalja o pušaču: nožem izrežite rupu debljine 1 cm u plastičnom poklopcu, potrebna nam je kanapa, čija duljina može biti oko 25 cm. Zavežite čvor na kanapu i provucite ga kroz rupu u poklopcu. Da biste popravili položaj kanapa, možete koristiti čačkalicu, kao što je prikazano na fotografiji.

Pileći batak, bedro, krilo, kuhano do gotovog stanja, treba vezati kanapom za kanap. Podesite duljinu kanapa tako da proizvod ne dodiruje piljevinu u staklenci. Stavite proizvod unutra, čvrsto zatvorite poklopac.

Uključite bojler točno 35-40 sekundi. Tijekom tog vremena, piljevina će početi dimiti, zrak unutar staklenke zagrijavat će se do željene temperature. Nakon 40 sekundi, kotao se mora isključiti, jer:
- piljevina može eksplodirati zbog visoke temperature;
- bit će dovoljno dima za pušenje proizvoda;
- unutarnji zrak limenke ima vremena zagrijati se na temperaturu od 75 stupnjeva, a to je dovoljno da se dim lijepo položi na površinu mesa ili masti.

Nakon isključivanja kotla, vrijedno je pričekati dok se dim u banci potpuno ne slegne, tek tada možete ukloniti proizvod i poslužiti. Ne budite uznemireni kada dim unutar spremnika postane mliječno bijel i proizvod nije vidljiv, ovo je normalan postupak i, ako to niste napravili s vremenom, vaš proizvod neće izgorjeti i neće biti gorak nakon završetka postupka.

Da bismo ispušili kilogram krila, potrebno nam je 200 grama piljevine i 45 minuta vremena, i to prilično malo, s obzirom da će rezultirajuće jelo biti 100% prirodno.

Nažalost, ovaj recept nije prikladan za velike posude, jer treba duže zagrijavanje dima do željene temperature, a piljevina eksplodira iz toga.