Morske zvijezde konusa


Jesen je vrijeme kada djeca rado sakupljaju šareno lišće, ukrašene grančice i mirisne češljeve. Kako primijeniti ovaj prirodni materijal u korist razvoja djeteta? Jednostavna i spektakularna obrt od konusa jedna je od najčešćih opcija. Pronađite pola sata slobodnog vremena i posvetite ih zajedničkom radu s djetetom - kako biste stvorili luksuznu morsku zvijezdu iz borovih čestica.
Za obrte su nam potrebni:

• 6 neotvorenih borovih češera s oštrim nosom. 5 njih bi trebala biti približno iste veličine, 1 nešto manji;
• pištolj za ljepilo i štapići ljepila;
• veliki oštar nož;
• grimizna akrilna boja (prikladan je cinobar) i tvrda četka (možete uzeti kist za ljepilo);
• list papira ili novine kako bi zaštitili stol od ljepila i boje.
1. korak Skupljamo "zrake" zvijezde. Konus očistite od prašine i igala, odrežite njihove repove. Stavite malo kvrga na stranu. Iz kuhanog prirodnog materijala sklopite zvijezdu petokraku. Nježno nanesite vruće ljepilo na mjesta kontakta bačvi stožaca. Pričekajte da se ljepilo ohladi.

2. korak Ispunite sredinu obrta. Nožem prerežite mali konus na pola.

Nos nam nije koristan, a ispružen dio položite u središte zvijezde i tako zatvorite rupu u sredini. Ponovno nanesite vruće ljepilo na zvijezdu, popravljajući sredinu. Kad se ljepilo ohladilo, zvijezda je spremna za slikanje!

Ako su papir ili novine na kojima je ljepljenje zalijepljeni za stožce na stražnjoj strani, nije važno. Pažljivo ga odvojite, a tragovi novina biće sigurno skriveni slojem boje.

3. korak Slikamo zvijezdu. Ova faza rada je daleko najugodnija. To se može sigurno povjeriti djetetu starijem od 4 godine. Oblikujte obrt zajedno s najmanjim: akrilna boja se lako distribuira po površini češera i može se bez problema isprati ako se mrvice zaprljaju. Bolje je uzeti čvrsti četkicu: bolje je slikati grubu površinu stožaca. Nakon premazivanja jedne strane morske zvijezde bojom, ostavite je da se potpuno osuši (od pola sata ili više, ovisno o debljini nanesenog akrilnog sloja). Zatim preokrenite djelo i obojite drugu stranu.

Svijetli zanat je spreman! Zahvaljujući vrućem ljepilu i akrilnoj boji, zvijezda se pokazala vrlo izdržljivom, pa se može sigurno koristiti u dječjim igrama i u uređenju interijera.