LED dnevna svjetlost

Odlučio sam ići u korak s vremenom i uštedjeti novac u budućnosti, odlučio sam napraviti neku korisnu inovaciju. Preciznije, preoblikovati žarulje sa fluorescentnim žaruljama u svjetiljke s LED svjetiljkama. Vijek trajanja je velik, uštede su velike, a trošak nije puno skuplji. Naravno, možete kupiti, ali vjerujte mi, kupnja je skupa u usporedbi s napravljenom verzijom.
Počnimo. Za početak sam kupio fluorescentno svjetlo snage 13 vata (trebaju 2 komada) i duljine oko pola metra.

Zatim sam kupio LED traku. Ne samo kupljeno, nego je dugo odabralo više, da budemo precizni. LED trake vrlo su raznolike na tržištu elektronike: i u boji i u bijelo, u malim i velikim. Zaustavite svoj izbor na vrpci s prirodnom svjetlošću (ni hladnom ni toplom - čisto bijelom), snagom od 14 W po metru i napajanjem od 12 volti.

Evo njezinog dijagrama:

Kao što se vidi iz dijagrama, LED-ovi su spojeni 3 u grupi. Ponovit ću ovaj krug za spajanje LED trake na 230 volta naizmjeničnog napona bez skupih i nepotrebnih pretvarača.
Rastavljamo svjetiljku.

Unutar impulsnog pretvarača vidimo fluorescentnu svjetiljku. Odložili smo ga nedaleko - još nam je koristan.
Sada moramo napraviti male izračune kako bismo izračunali koliko grupa LED-ova nam treba za mrežu od 230 volti. 230 volti nakon ispravljanja pretvaraju se u 250 V ili čak i više, postoji takav učinak pretvaranja izmjeničnog napona u istosmjerni. Uzmemo 250 volti i podijelimo s 12 V (tako da kA jedan odjeljak od tri LED napaja 12 volti), dobivamo 20.8333. Uvijek zaokružimo i odvedemo još jedan odjeljak u rezervu i dobijemo 22, odnosno 22 odjeljenja. Sveukupno će zasvijetliti 66 LED dioda. Shema povezivanja je serijska:

Povezao sam se ovako: izrezao komade škarama i lemio žicom, vidi slike.

Dalje, treba nam istosmjerni ispravljač, napravio sam ga iz iste svjetiljke. Izvadimo pretvarač rastrgan iz svjetiljke i zagrizemo kondenzator. Diode s kondenzatorom nalaze se odvojeno, tako da samo trebate odvojiti ploču na odgovarajućem mjestu, nećete morati lemiti, osim žice.

Evo dijagrama, ako netko nije svjestan o čemu se radi.

pokazalo se da je serijski povezana LED traka (od 22 dijela) dugačka oko metar. Naravno da je teško zaključiti ovaj broj LED-ova u jednoj svjetiljci - vrlo je usko i nije potrebno. Stoga sam kupio dvije svjetiljke, spojene u nizu, zalijepio LED traku u jednom redu u svakoj. Samoljepljiva traka s ljepljivim slojem, ali savjetujem vam da dodatno premažete superglue. Zalijepljeno, sastavljeno, povezano.

Ne mogu reći ništa o minusima, već o prednostima: Sjaji jedan i pol puta bolje od prethodno stajaće 13-vatne lampe. Dvije fluorescentne svjetiljke trošile su 26 vata, a ovdje dvije troše manje od 10 vata. Trajnost, pouzdanost.
Najveći plus, po mom mišljenju, je usmjerenost sjaja: oni praktički ne blistaju i ne slijepe se sa strane, ali stol je osvijetljen savršeno.

Držite se vremena prijatelja! Sve najbolje!