Metalno stubište

Izrada stubišta od metala vlastitim rukama očito je dugotrajan proces, ali upotrebom modernih tehnologija i malih trikova možete sve pojednostaviti do maksimuma. Danas je stubište metalnog profila dostojna alternativa tradicionalnim teškim rasponima od kanala.

Prednosti materijala od jezgre

O tome kako napraviti ljestve od metala vlastitim rukama, na internetu možete pronaći puno različitih informacija. Ali ne može se svaka metoda sastavljanja metalne konstrukcije primijeniti u skučenom prostoru, na primjer, ako želite napraviti stubište u garaži. Stoga su danas lagane profilne konstrukcije zamijenile glomazne i prilično teške materijale od valjanog čelika. Jednostavni su za ugradnju, pouzdani, jednostavni za obradu i karakterizirani povećanom čvrstoćom. Okvir metalnog stubišta može se bez problema naručiti u tvornici ili napraviti samostalno. U ovom je slučaju bolje koristiti kvadratni metalni profil s odjeljkom 40x60 mm - ovo je najbolja opcija.

Glavni noseći dijelovi konstrukcije

Metalne međukatnice sastoje se od tri ključna elementa bez kojih je postupak ugradnje nemoguć:

  1. Metalne grede - mogu postojati jedna ili dvije, ovisno o vrsti konstrukcije. Ti elementi uzimaju veliki dio tereta.
  2. Koraci - izrađuju se u različitim varijacijama (od kuta, lima s valovitom površinom ili profilnom cijevi).
  3. Prijelazna područja - povežite dva leta u kući i omogućuju vam rotiranje strukture, kao i smanjenje razine nagnute ravnine.

Nakon instalacijskih radova moguće je izraditi ograde za stubište od metala vlastitim rukama. To će odrediti točnu količinu materijala i izvršiti potrebne proračune.

Izrada, montaža i ugradnja konstrukcija

Odabirom gotovih metalnih konstrukcija znatno ćete pojednostaviti postupak instalacije. U kući nema potrebe zabrljati zavarivanjem i drugim prljavim stvarima - pričvršćivanje se vrši na vijke, tako da se sami možete nositi s postavljanjem stepenica. Ako ste čvrsto odlučili da stubište od metala vlastitim rukama napravite sami od nule, tada će biti potrebno udovoljiti općim zahtjevima za metalnu konstrukciju, nije važno gdje će se nalaziti - na ulici, u garaži ili kod kuće. Prije svega, važno je uzeti u obzir sljedeće parametre:

  • minimalna širina stubišta - ne veća od 900 mm;
  • optimalni kut nagiba konstrukcije je 35-45 stupnjeva;
  • visina koraka treba biti u rasponu od 160-180 mm;
  • optimalna dubina koraka - najmanje 270 mm;
  • udaljenost između regala ograde je od 120 do 150 mm.

Početni brojevi za matematičke proračune su udaljenost između završne razine prvog i drugog kata, raspona i kuta nagiba. Videozapis sadrži detaljne upute o tome kako napraviti metalno stubište od montažne konstrukcije, koja se u tvornici može naručiti pružanjem potrebnih dimenzija. Međutim, ako vas zanima ulično stubište ili stubište do potkrovlja, onda s metalnog profila lako možete dizajnirati bilo koji oblik.