Polistirenska pjena za podnu izolaciju

Ako želite kvalitativno izolirati pod u kupaonici ili drugim sobama, tada profesionalci preporučuju uporabu ekstrudirane polistirenske pjene koja ne propušta vlagu i ima dobra svojstva toplinske izolacije. Da biste postigli maksimalan učinak, preporučljivo je kombinirati izolaciju polistirenske pjene s podnim sustavima toplinski izoliranim.

Korisne informacije

Postoji nekoliko vrsta polistirenske pjene koje se razlikuju u troškovima i tehničkim karakteristikama:

  • pjena;
  • ekstrudirana izolacija;
  • penoplex.

Za estrihe je najbolje dati prednost ekstrudiranoj polistirenskoj pjeni i pjeni, jer su ti materijali izvrsne kvalitete, dobre gustoće i visoke otpornosti na razne mehaničke napone.

Tehnološki proces

Prije polaganja listova polistirenske pjene potrebno je osloboditi pod od građevinskih krhotina i izravnati površinu. Ako postoje značajne razlike, možete ih se riješiti pomoću mokrog pijeska umjesto „grubog“ rješenja - to će biti jeftinije. Međutim, površinu možete obraditi i običnim cementnim estrihom. Na betonsku podlogu također se preporučuje dodatno polaganje hidroizolacijskog filma.

Listovi ekspandiranog polistirena polažu se jedan po jedan na razini i pričvršćuju se na betonsku podlogu pomoću posebnih tipova. Ako koristite obični polistiren, tada treba izbjegavati široke praznine između listova. U slučaju ekstrudirane polistirenske pjene i penoplexa predviđena je brava na rubu koja vam omogućuje da se riješite "hladnih mostova" i pruža pouzdaniju toplinsku izolaciju.

Kada je montaža ekspandiranih polistirenskih listova završena, potrebno je izrezati utore za vodovodne cijevi i druge uslužne programe, ako su predviđeni vašim projektom. Nakon toga se postavlja armaturna mreža koja se mora sigurno pričvrstiti na podlogu - to će spriječiti pomicanje listova ekspandiranog polistirena pod raznim opterećenjima. U posljednjoj fazi provodi se završni estrih s visinom od najmanje 50 mm. Ako namjeravate koristiti sustav "Topli pod", tada se postavljanje grijaćih elemenata provodi nakon polaganja ojačane mreže.