Kako obložiti kuću sporednom kolosijekom

Sporedni kolosijek (ili obloga) zgrade služi za zaštitu fasade od vanjskih utjecaja, zagrijavajući kuću. Plastične ili vinilne ploče ne samo daju zgradi atraktivan izgled, već i povećavaju njezin životni vijek. Ako posao obavljate sami, troškovi se isplaćuju u roku od 2-3 godine samo uštedom na grijanju i klimatizaciji. Jednom riječju, ne može biti dvojbe u potrebi za sporednim kolosijekom. Započnite odmah!

Prvo morate odabrati materijale za oblaganje i izolaciju. Koristit ćemo jeftinu mineralnu vunu kao izolaciju, a PVC fasadne ploče kao završni materijal. Trebamo: boja, komplet alata, metalni profil, sporedne ploče, mineralna vuna, parna barijera.

Kako obložiti kuću sporednim pločama, korak po korak

1. Priprema fasade

Uklonite stari sporedni kolosijek. Pregledajte fasadu na plijesan, pukotine, čips i ispupčenje. Popravite nedostatke. Očistite i obojite fasadu. Nanesite hidroizolacijski i antibiotski premaz.

2. Označavanje i ugradnja suspenzija

Napravite oznake za ugradnju ovjesa na koje će se profil montirati. Instaliramo suspenzije na udaljenosti od 40-50 cm jedna od druge, savijamo rubove.

3. Ugradnja rešetke s profila

Ugradite roštilj, počevši od ruba zida. Profil je pričvršćen na ovjese vijcima, kao što je prikazano u videu.

4. Okrenuti prozorskim otvorima i kutovima fasade

Pričvrstite reflektorima samoreznim vijcima. Za ukrašavanje prozora i uglova zgrade koriste se kutni paneli od istog materijala kao i paneli za glavni dio fasade.

5. Zagrijavanje

Između rešetke profila i zida umetnite ploče od mineralne vune, najbolje u dva sloja. Pokrijte izolaciju filmom. Zvučna izolacija penofola može se zalijepiti na vrh filma. Učvrstite sve slojeve vijcima.

6. Instalacija sporednog kolosijeka

Ugradite vodoravne i okomite PVC ploče. Pričvrstite ih vijcima na rešetku profila. Trebali bi se malo igrati lijevo i desno, kao što je prikazano u videu.

7. Završetak rada

Ugradite odvodnu traku i odvodnu cijev. Rad je gotov!

Obratite pažnju. U predstavljenom videozapisu plastične ploče montirane su paralelno s tlom, za to se rešetka s profila mora postavljati okomito. Ali to možete učiniti na drugi način, paralelno postavljajte profile, a ploče - okomito. Sretno u vašem radu!