Jednostavna verzija kućne kutne stezaljke

Da biste napravili takvu stezaljku, potrebni su vam jednostavni i pristupačni materijali: tri komada ugla duljine 30 cm 30 cm, dvije okrugle šipke promjera 6-8 mm i duljine 25 cm, kao i dugačak nosač i matice. Od alata će vam trebati brusilica s kotačem za rezanje, električna bušilica i stroj za zavarivanje.

Domaća stezaljka izrađena od čeličnih uglova trajna je i pouzdana, kao i jednostavna u pogledu dizajna. To će biti korisno kako u procesu lijepljenja drvenih gredica, tako i u obradi metalnih proizvoda.

Faze rada

Prije svega, iz čeličnog ugla morate odrezati brusilicu s tri identična segmenta duljine 15 cm, a zatim u njih morate izbušiti dvije rupe za vodilice (šipke kružnog presjeka). Da biste to učinili, napravite oznake i izbušite rupe na rubovima, odmaknite se oko 5 mm.

Sva tri segmenta ugla povezujemo pomoću vodilica, dok radni komad, koji se nalazi u sredini, mora ostati pomičan, a krajnji su čvrsto zavareni na okrugle šipke zavarivanjem. Zatim izbušite središnje rupe u dva kuta za nosač.

Vanjska matica za stude mora biti zavarena na krajnji kut s vanjske strane. Još jedna matica (ali već normalna) mora biti zavarena u kut, koji je u sredini. Tako su dobivene dvije stezne čeljusti: jedna pomična, a druga ne.

Da sumiram

Domaća stezaljka izrađena od metalnih uglova jedan je od najjednostavnijih stezaljki koji se koriste za stolariju i bravarstvo. Detaljan postupak izrade i montaže stezaljke pogledajte u videu na web mjestu.