Univerzalni profilni kvadrat za zavarivanje

U procesu izrade raznih domaćih proizvoda, učvršćenja i konstrukcija izrađenih od metala, često je potrebno zavariti dva radna predmeta pod kutom od 90 ili 45 stupnjeva. Najlakše je to učiniti uz pomoć improviziranih alata, pogotovo ako trebate izvesti velike količine zavarivačkih radova.

Da biste dijelove za spajanje brzo postavili što preciznije pod određenim kutom, možete napraviti jednostavan univerzalni kvadrat za zavarivanje vlastitim rukama - a za to su savršene pravokutne cijevi za obrezivanje s bočnim dimenzijama 40x20 mm.

Uz to će biti potrebni i obični komadi metala, kao i vijci s maticama za spajanje čeličnih ploča. Da biste napravili takvo korisno učvršćenje za kućnu radionicu vrlo je jednostavno - trebat će vam brusilica, stroj za bušenje ili električna bušilica, kao i inverterski stroj za zavarivanje ili poluautomatski uređaj iz alata.

Glavne faze rada

Pomoću brusilice s reznim diskom odrežite dva komada profila 40x20 mm, s tim da je jedna strana pod kutom od 45 stupnjeva. Pomoću običnog građevinskog kvadrata izlažemo dva radna predmeta pod pravim kutom i zavarimo.

U sljedećoj fazi iz prikladnog komada metala izrezali smo dvije ploče i dva "ušija" u kojima se moraju izbušiti rupe za pričvršćivače (vijke s maticama). Na unutrašnju stranu domaćeg kvadrata zavarimo prvo „uši“, a zatim dvije čelične ploče.

Dvije matice su zavarene na jednu od ploča - za čvrsto fiksiranje kuta zavarivanja pod kutom od 90 ili 45 stupnjeva s vijkom. Mjesta za zavarivanje moraju se očistiti brusilicom, tako što ćete na nju postaviti brusilicu ili brusni kotač.