Snažni čistač s komada šine

Za razliku od tradicionalne stolarske ili građevinske sjekire, sjekač ima zamršeniji kut konvergencije rubova, zbog čega, prilikom udara, gurne drvena vlakna u stranice, razbijajući trup u nekoliko dijelova.

S tim u vezi, takav je alat posebno prikladan za sječenje velikih trupaca, što je obični sjekira teže obraditi. Zašto teže? Jer će se njegova oštrija oštrica stalno zaglaviti između vlakana. Cjepač je lišen takvih nedostataka i s njim je puno lakše raditi.

Snažna sjekira za cijepanje velikih trupaca može se izraditi vlastitim rukama iz komada željezničke šine. Da biste realizirali ovu ideju, za brusilicu i strpljenje trebate nabaviti veliki broj kotača za rezanje - postupak obrade šine trajat će mnogo vremena.

Glavne faze rada

Prvi korak je odrezavanje bočnih dijelova potplata tračnica, koji se poklapaju s vratom. Zatim izrađujemo marku i izrezujemo glavni dio cijevi. Za pouzdano fiksiranje radnog dijela bit će potreban snažan vijak s vertikalnom stezaljkom ili uređajem za izradu domaće izrade.

U sljedećoj fazi rada oblikujemo nagibe oštrice pomoću male kutne brusilice s kotačićem s klapnom. Na stražnjoj strani radnog komada izrežite trokutasti klin. Rezultirajući "utor" obrađuje se s metalom za metal, dajući mu U-oblik.

Potom dajemo cijevi konačni oblik, poliramo ga i razrežemo na dva dijela. Rezultirajuće polovice su zavarene zajedno.

Tada ostaje samo uzgajati cijelu stvar uz pomoć kutnih brusilica, a također i napraviti drvenu sjekiru.

Detaljan postupak izrade moćnog ručnog čistača od komada šine pogledajte ovaj video.