Oštrica sječiva od karbidne pile

Nepoželjno je rezati ploče, šipke, listove iverice, kao i druge praznine na kružnoj pile s tupim rezačima. U ovom se slučaju performanse primjetno smanjuju. Istodobno, potrebno je više vremena za oštrenje zuba "ubijenog" diska nego za oštrenje diska s normalnim trošenjem.

Stoga se ne smije dopustiti pretjerano zamagljivanje pile. Trebate naoštriti disk na vrijeme. A za to je koristan jednostavan domaći uređaj za oštrenje listova karbidne pile. Usput, jedan od znakova da je vrijeme brusiti disk je pojava tragova čađe na radnim dijelovima i odgovarajući miris.

Za proizvodnju uređaja možete koristiti jedan od proračunskih materijala - šperploču. Najprije trebate ispisati predloške papira na pisaču koji se pridržavaju isječenih ploča veličine. Nakon toga izrezali smo potrebne praznine.

Glavne faze rada

Na temelju platforme za oštrenje lista pločica od karbidne pile potrebno je ručnim glodalicom odabrati polukružni utor (točnije četvrtinu kruga - u obliku polumjera) duž kojeg će se kretati kutna brusilica.

Zatim se izrezuje šipka na koju će se učvrstiti brusilica. Dalje, morat ćete rezati i učvrstiti bazu na podnožju za učvršćivanje pile. Treba se kretati na vodilicama naprijed-natrag za točnije pozicioniranje.

Baza je pričvršćena na stol ili radnu ploču stezaljkama. Pogledajte videozapis na našoj web stranici kako detaljni postupak izrade domaćeg alata za oštrenje reznih testera od karbidne pile.