Univerzalni dodatak za odvijač ili bušilicu

U nazočnosti tokarilice moguće je napraviti univerzalnu mlaznicu za električnu bušilicu ili odvijač s kojom možete mehanizirati ručni rad. Na primjer, alati za noževe ili rezbarenje drva lako mogu postati "električni". Rad s njima dobit će veću točnost i, naravno, brzinu, jednostavnost, praktičnost.

Da biste vlastitim rukama napravili univerzalnu mlaznicu, trebat će vam tokarski stroj, bušilica, brusilica, aparat za zavarivanje, porok, čekić i set metalnih gredica: cilindri, ležajevi, opruga, odjeljci cijevi, vijci, klin, stezaljka.

Početak posla. Prvo uzmite dva čvrsta cilindra (dugačka oko 15 cm), izvažite dva identična dijela iz njih, prorjeđujući otprilike jedan dio. Zatim brusimo "glave", označavajući ih tako da se lako i točno uklapaju jedna u drugu. Uz put zaokružite oštre rubove pomoću poroka i brusilice.

Za oba su dijela potrebna tri ležaja. Brušimo „nogu“ jednog dijela radi lakše ugradnje u kopču bušilice ili odvijača, provjerite. Sada uklonite ležajeve iz drugog dijela, instalirajte oprugu i vratite ih na svoje mjesto.

Glavne faze rada

Metalna cijev mora se rezati na željenu veličinu duž duljine konstrukcije. Na rubovima radimo 8 malih rezova (oko 5 mm), za naknadnu fiksaciju. U sredini cijevi izrežite dvije duguljaste rupe jedna nasuprot drugoj.

Zatim izbušimo rupu u glavi cilindrične gredice, umetnemo je u cijev, kroz rupu umetnemo igle i provjerimo mogućnost slobodnog pomicanja. Obje cijevi „mehanizma“ ugrađujemo u cijev s dvije strane i popravljamo ga izbacivanjem 4 dijela cijevi, a ostali su odsječeni.

Stavimo stezaljku na pin i ugrađujemo ga u provrt cilindra. Obrežite rubove igle. Zatim instaliramo dobivenu strukturu u odvijač, stežući ga u poroku i provjeravamo rad.

U posljednjoj fazi ostaje samo napraviti ručku. Da biste to učinili, potreban vam je komad cijevi, koji bi trebao biti okrenut i lemljen proizvodom. Nakon toga trebate brusiti držač za nosače. Uzimamo cilindar, u njemu pravimo utor za umetanje nožnih pila i tri rupe.

Jedan za pričvršćivanje vijkom za nož, drugi za spajanje sa mlaznicom. Treći je izbušen s kraja kako bi se umetnuli alati za rezbarenje drva. U rupama su izrezane rupe za pričvrsne vijke. Univerzalna mlaznica je spremna! Pojedinosti o tome kako napraviti univerzalnu mlaznicu za odvijač ili bušilicu pogledajte video na web mjestu.