Šesterokanalno pojačalo zvuka

Ideja o stvaranju šestkanalnog sustava zvučnika postoji već duže vrijeme. Postavljajući si cilj, detaljno sam proučio karakteristike zvučne kartice i ustanovio da ona podržava čak 7 kanala zvuka. Budući da dobro poznajem električne krugove, odlučio sam stvoriti 5.1 zvučnike za računalo. Da biste to učinili, korišteno je staro kinesko kućno kino, koje je povezano s računalom u dvokanalnom PC načinu.

Da bih napravio kvalitetan zvuk, bili su mi potrebni: odvijač, rezači žica i lemljenje lemilice iz alata, te žica, kabel zvučnika s RCA priključcima i dvokanalni adapteri od materijala.

Vrlo važno! Prije demontaže isključite svu električnu opremu s mreže kako ne bi došlo do strujnog udara.

Isključivši žice nastavio sam uklanjati gornji poklopac kako bih pogledao pojačala zvuka. Trebalo je pogledati je li moguće ostvariti ono što je zamišljeno u životu. I to je ono što mi se otvorilo pred očima:

Bit ću izražen na najjednostavnijem mogućem jeziku za one koji to ne razumiju, ali mislili su da ga zanima. Fotografija 4 prikazuje cijeli uređaj kućnog kina. Većina njegovih komponenti nije mi trebala. Zanimljiv detalj je ploča u gornjem lijevom dijelu fotografije 4. Ovo je blok pojačala odgovornih za 5.1 surround zvuk. Trebao sam donijeti šest linearnih signala zvučne kartice na ovu jedinicu. Srećom, na ploči se nalazi priključak s natpisima svih kanala, na koji su prikladni signali s uređaja.

Shvatio sam to, ali sada se postavilo drugo pitanje. Kako biste bili sigurni da pažljivo spojite šest RCA kabela s računala. I ovdje će mi pomoći linearni ulazi kina, kojih je bilo samo jako puno.

Od svih priključaka izabrao sam one najprikladnije, prethodno sam izgrebao broj budućeg ulaza u blizini. Tada su bili potpuno odspojeni od ploče, tako da u budućnosti nije bilo kruga:

Sada je došao najvažniji trenutak: lemljenje žice za svaki konektor i spajanje na blok pojačala.

Spajao sam žice u konektoru koje dolaze iz pojačala prema boji kanala, a isto tako sam morao napajati pojačala zelenom žicom

To je bio sav posao. Kao što možete vidjeti na fotografiji 12, RCA kabeli pogodni su za uređaj, koji je bijelom žicom spojen na konektor koji dolazi iz pojačala:

Računalo je uključivalo sva tri izlaza zvučne kartice, prenoseći dva zvučna kanala: dva prednja, dva stražnja, središnji i subwoofer. Takva sitnica pomogla je podijeliti izlaz na dva kanala:

Sa stražnje strane računala sve izgleda ovako:

Posao je bio više nego zadovoljan. Kvaliteta zvuka nije usporediva s prethodnom.