DIY generator vjetra

Na mjestima bez struje postoji problem s ponovnim punjenjem pametnih telefona i druge opreme. Uporaba asfaltne banke samo je privremena mjera. Mnogo je pouzdanije dobiti besplatan alternativni izvor energije. U svojoj kvaliteti prikladan je domaći minijaturni generator vjetra. Njegove su performanse dovoljne za ponovno punjenje pametnog telefona.

Materijali:


 • 220V četkni generator (da, to je 220V, nije pogreška pri pisanju);
 • Ispravljački diodni most trofazni;
 • Pojasni pretvarač napona s USB izlazom.
 • PVC cijev 32 mm;
 • PVC cijev 50 mm;
 • adapter od 32 do 50 mm;
 • 2 crv spone;
 • komad PVC lima ili pleksiglasa;
 • M10 vijak 80 mm;
 • 2 matice M10;
 • ležaj s vanjskim promjerom 32 mm;
 • noževi ventilatora za kućanstvo;
 • cementno-pijeska smjesa.

Izrada vjetrenjače


Prije svega, objasnit ću vam srce naše vjetrenjače, a to je 220V motor-mini generator kupljen u Ali Expressu.

Riječ je o trofaznom bez četkanjem elektromotora (nazivnog na 50 W), koji je pri nominalnim brzinama (10 000 okr / min) sposoban stvoriti oko 220 volti trofaznog napona. Ali budući da je nemoguće stvoriti takve obrtaje uz pomoć vjetra, dostupna nam je samo slaba rotacija, tada će nam takva turbina dati oko 12-20 V. To će biti dovoljno za naše potrebe.
Uzimamo PVC cijev.

Motor je zalijepljen na rub kanalizacijske PVC cijevi 32-milimetarskim vrućim ljepilom. Radi pouzdanosti, treba ga učvrstiti parom crvenih stezaljki.

Odstupivši se od 50 mm od motora, u cijevi je napravljena prolazna rupa s bušilicom d10 mm, kao na fotografiji. Potrebno je odrezati samu cijev. Dovoljno je ostaviti 35-40 cm.

Na rubu cijevi nasuprot motora izrađen je uzdužni rez dužine 25-30 mm. Mora biti u skladu s smjerom rupe prethodno napravljene.

Rep vjetrenjače izrezan je od komada plastike ili pleksiglasa. Pomoću termičkog pištolja zalijepi se u utor na cijevi.

Vijak M10 umetnut je u otvor za cijev s motorom i repom. Na njega je navrtana matica.

Zatim se montira ležaj koji je zategnut drugom maticom.

PVC adapter od 32 mm do 50 mm stane na ležaj. Ako je ta nešto manja, tada možete koristiti razmak od komada cijevi.

Na adapter se priključuje PVC cijev od 50 mm.

Oštrice se moraju nositi na osovini motora. Mogu se ukloniti sa ispuhanim ventilatorom.

Ako je promjer slijetanja na lopatice malo veći, tada na osovinu stavite prikladnu cijev i dodatno upotrijebite ljepilo za topljenje.

Da biste zaštitili motor od kiše, na njega je zalijepljen poklopac. Da biste to učinili, možete upotrijebiti komad rezan 50 mm duž kanalizacijske cijevi.

Da biste popravili generator vjetra, trebate napraviti teški stalak. Najlakši način je miješati beton i sipati ga u četvrtasti oblik izrađen od opeke.

PVC cijev od 50 mm okomito umetnuta iz adaptera na kućište ventilatora vertikalno je umetnuta u rezultirajući betonski jastučić. Drugi dan je beton već dovoljno jak da drži generator.

Kada je izložen vjetru, generator generira energiju uz skočni napon, to je normalno. Kad spojite LED žarulju, možete vidjeti da treperi. Spojite žice od motora prvo na trofazni ispravljač.

A onda do padajućeg pretvarača napona.

Nakon njega dobiva se stabilan napon bez kritičnih naprezanja, pogodan za punjenje pametnog telefona s naponom od 5 V.

Ovo je jeftin prilično jednostavan za proizvodnju generatora vjetra. Može se staviti na balkon ako ne živite na prvom katu. A vjetar bi trebao biti dovoljan za punjenje baterije mobitela.