Kako ukloniti praznine između dimnjaka i škriljevca


Sigurno se mnogi vlasnici kuća grijanih na peći suočavaju s takvim problemom kao što je curenje kišnice na vanjskim zidovima ciglene cijevi, kroz krov i potkrovlje, do stropa kuće.

Pogotovo s jakom kišom. Koliko čvrsto ne gurajte listove metala na cijev, voda i dalje curi. I na kraju krajeva, ne pjeniti takav jaz s običnom montažnom pjenom je vrlo nesigurno, čak i s gustom cijevi od opeke. A u trgovinama nisam susreo niti jednu vatrostalnu pjenu i nisam našao koliko nisam potražio ... a nije poznato postoji li takvo što uopće u prirodi! Nakon malo razmišljanja, prisjećajući se svih nezapaljivih materijala u sjećanju, izabrao sam azbestnu tkaninu i ljepilo za pločice otporne na toplinu na osnovi cementa. Azbestno tkivo ne gori, gljivice i plijesni se ne lijepe za njega, nije osjetljivo na propadanje ... Općenito, nisam našao nedostatke azbestnog tkiva, samo za ovu svrhu. A ljepilo za pločice otporne na toplinu, za razliku od čistog cementa, neće puknuti i raspasti se od temperaturnih ekstremnih i vremenskih uvjeta.

Trebat će


  • Gruba i gusta azbestna tkanina (to se obično koristi u plinsko-električnom zavarivanju, poput zaštite od iskrenja).
  • Škare.
  • Ljepilo za pločice na bazi cementa (1 dvo kilogramska vrećica).
  • Voda.
  • Žlica za minobacač.

Provjeravanje učinite sami


Prvo pripremite otopinu u kanti. U kantu ulijte kilogram ljepila (pola paketića) i razrijedite ga vodom dok ne postane glatko. Otopina treba biti tekuća. Dosljednošću, nešto poput kefira, nešto takvo.

Općenito, potrebno je da otopina može natopiti azbestno tkivo uronjeno u nju. Ako se ulije voda, a otopina je previše tečna, dodajte više ljepila. I ni u kojem slučaju ne dodajte pijesak! Ni gram! U suprotnom, smrznuta otopina će isprati kišu. Čisti, cementno-ljepljivi malter, nakon završnog stvrdnjavanja, bit će glatka i sjajna, a samim tim i manje osjetljiva na kapanje vode i okoliša u cjelini. Sada sve ove stvari trebate podići na krov. Ne zaboravite vrećicu sa suhim ljepilom - još nam treba. Azbestna tkanina bit će izrezana odmah na mjestu, kako ne bi propustili veličinu željenih komada. Dakle, nakon pregleda mjesta na kojem će ležati komadi azbestne tkanine namočene u otopinu, rezali smo ovu tkaninu na komade željene veličine. Izrežem pravokutnike, tako da zatim natopljenu tkaninu preklopim na pola. Sada tkaninu spuštamo u tekuću otopinu i pažljivo je zaglavimo tamo, tako da je otopina pravilno impregnira.

Tkaninu izvadimo iz otopine, a ako su praznine između cijevi i krova dovoljno široke (poput moje - od centimetra do dva!), Preklopite je na pola, jer dodatna debljina neće dopustiti da padne ili sklizne u jaz, u potkrovlje (tekuće ljepilo dovoljno sklizak!).

Mi prekrivamo jaz ovom impregniranom tkaninom. Dalje ponavljamo sve gore navedene postupke krpom i otopinom, dok ne zatvorimo sve velike praznine i praznine, nakon čega se možemo oguliti i odmarati 30-40 minuta, sve dok impregnirana tkanina ne zgrabi barem malo i postane tvrđa.

Nakon odmora vraćamo se na krov i provjeravamo da li je sve u redu tako da nigdje ništa ne propada i razrijedimo otopinu ljepilom i vodom debljom nego što je to bilo prije, tako da mogu temeljito prikriti sve preostale male pukotine, kao i izgladiti ih na malim i velike nepravilnosti.

Sljedećeg jutra otopina, s azbestnim tkivom ugrađenim u nju, potpuno bi se ukočila. Glavna stvar je da tijekom razdoblja skrućivanja ne pada kiša. Zato nemojte biti lijeni pogledati na Internetu i unaprijed saznati o vremenu kako se sav taj naporan posao ne bi obavio uzalud.
Na kraju; pokazalo se da je riječ o prilično jakom i gustom pojasu oko cijevi koji neće pustiti kišnicu u potkrovlje - takvo ljepilo na bazi cementa obično se smanjuje kada se stvrdne, što ne ostavlja gotovo nikakve šanse za vodu.

A žljebovi, koje sam posebno napravio svojih pet, neće biti suvišni, za bolji protok vode. Tako smo se uz pomoć azbestne tkanine i ljepila za pločice na bazi cementa spasili od problema vlažnog stropa oko dimnjaka, tijekom obilnih kišnih padavina, kao i tijekom dugih jesenjih kiša.