Noževi su oštri, ali mlin za meso ne reže? Radimo popravke


Svi vlasnici ručnih brusilica za meso, ako se s njim već nisu susreli, sigurno će se susresti s sličnim problemom kada je mlin za meso naoštrio ili dobio nove noževe, ali meso ne sjecka i ne sije, već ga žvače. Takva je mana, pogađate, zbog razvoja dijelova i detalja. Ne plaše ga se, čitavo pitanje je riješeno za oko 15 minuta.

Razlog što se mljevenje mesa ne reže


Izvadite ručicu i povucite osovinicu.

Pomiče se nekoliko milimetara naprijed-natrag. Takav veliki odbojnik ne bi trebao biti. Pokušavamo čvršće zategnuti steznu maticu. Najvjerojatnije to neće uspjeti, a povratni učinak će ostati.
Rastavljamo brusilicu za meso. A evo i samog razloga: na vijaku je plastični ili kapronski omotač, koji se s vremenom isušio. Kao rezultat toga nastao je ovaj slobodni pogon vijka, što rezultira tako da se noževi za rezanje ne mogu međusobno čvrsto prianjati i rezati kvalitativno.

Popravljamo brusilicu za meso


Kao što rekoh, popravak je vrlo jednostavan. Uklonite čahuru s vijčanog vratila.

Uzimamo uobičajeni poklopac kaprona za staklenu posudu i iz nje izrezujemo brtvu za pranje. Unutarnji promjer promjera osovine, a vanjski je promjer suknje rukavca.

Osobno nisam hvalio debljinu jedne brtve, jer je izlaz bio prilično velik, pa sam izrezao dvije takve podloške.
Stavili smo brtvu na osovinu (ili dvije po potrebi).

Zatim vratite rukav natrag.

Može se vidjeti kako se ukupna debljina povećala.

Skupljamo brusilicu za meso. Ugradite nož, noževe. I prije zatezanja matice već je vidljivo da mrežasti nož izrazito strši. Tako i treba biti, sada će ga matica čvrsto stegnuti.

Zategnite maticu. I opet povučemo osovinu naprijed-natrag. Nema povratne reakcije.

Obucite ručku i popravite je vijkom. Pokušajte se pomicati. Drška bi se trebala malo čvrsto zavrtjeti.

Evo tako vrlo jednostavnog načina da vratite svoj mlin za meso u funkciju i učinite ga još dugi niz godina.
U budućnosti će, naravno, biti potrebno zamijeniti čahuru kojoj je istekao rok trajanja, ali prije toga još dugo vremena.