Dalija

Kad za neku zabavu nosite crno-bijelu haljinu ili crno-bijelo odijelo za poslovnu večer, takav outfit uvijek želite dodati nekim dodatnim naglaskom. Ovo je ili obruč, ili broš, ili ukosnica, ili ogrlica ili nešto slično. Evo, na primjer, u crno-bijeloj boji, zajedno s onim što je prikladno? Bijeli ukras je nekako službeni, ali crni, naprotiv, vrlo je mračan i ne-slavljenički. Ali možete kombinirati bijelu i crnu boju i stvoriti dvobojni pribor koji će ne samo nadopuniti vašu odjeću, već i odraziti. Sada ćemo pokušati napraviti takvu frizuru zajedno.
Morate poduzeti sljedeće:
• oko metar satenskih vrpci sa zvijezdama širine 25 mm u bijeloj i crnoj boji;
• Crna satenska vrpca širine 5 cm, duljine oko 5 cm, upotrijebit ćemo je za oblikovanje dna kopče;
• bijeli akrilni kabochon za ukrašavanje sredine cvijeta;
• Mali list bijelog kartona;
• pištolj za ljepilo;
• škare;
• Olovka;
• upaljač;
• Vladar;
• metalna ukosnica;
• Pinceta.

Svi znaju da dalije imaju oštre latice, pa se prepustimo izradi. Imamo cvijet u dvije boje, pa uzmemo ravnalo, olovku i škare i izrežemo praznine za latice. Iz bijele trake izmjerimo petnaest segmenata duljine 7 cm i izrežemo ih. Od crne trake mjerimo sedamnaest segmenata od 7 cm, također ih izrežite. Uzimamo upaljač i spali svaki segment na rubovima jedan po jedan.

Izrađujemo bijele latice. Uzimamo jedan komad trake, presavijemo ga na pola, uzmemo ravnalo, podijeljeni presavijeni komad podijelimo na pola.

Škarama napravimo ravnomjerni rez. Stisnite rezni dio pincetom.

Odjeljak upalimo upaljačem, temeljito držimo upaljač i držimo ga pincetom, zatim ga prstima pritisnemo i poravnamo laticu.

Sada uzimamo pincetu, izvijemo polovicu latice i katerniramo, kao na fotografiji, zatim zamotamo drugu stranu i savijemo je na isti način i kateritiramo upaljačem. Dobivamo takvu laticu. Radimo svih petnaest bijelih latica.

Sada napravite crne latice. Preklopite ih na pola, podijelite laticu i napravite kosi ravnomjerno rez.

Stisnemo ga pincetom, dobro ga zapalimo upaljačem, opet ga dobro držimo pincetom, a zatim ga ispravimo.

Prvo okrenemo jednu stranu, a zatim drugu, katerniramo. Latica je spremna, radimo i sve ostale crne latice.

Latice su spremne, sada ćemo pripremiti osnovu. Iz običnog bijelog kartona izrezali smo krug promjera oko 2-2,5 cm, crnom širokom satenskom vrpcom izrezali smo točno isti krug.

S pištoljem zalijepimo donji red na kartonski krug, samo na kratkoj udaljenosti zalijepimo sedam crnih latica u donjem redu. Sada lijepimo drugi red bijelih latica, zalijepimo ih između crnih i također ih zalijepimo sedam komada. U trećem redu dobivamo šest crnih latica, a u četvrtom šest bijelih latica. U najviši sloj, prema našem nahođenju, zalijepite preostale latice, izmjenjujući ih u boji. Tako cvijet postaje veličanstven. Na sredinu zalijepite bijeli kabochon.

Zalijepite crni krug dolje kako biste sakrili nedostatke i karton. Ostaje samo zalijepiti kopču za kosu i gotovi ste.

Dobivamo ovdje tako elegantan pramen kose. Hvala vam puno i puno sreće u proizvodnji!