Kako napraviti domaće kobasice

Sigurno ne biste trebali još jednom ponoviti da je domaća hrana puno ukusnija i zdravija od jela koje nudi naš ugostitelj, jer svaka domaćica kuha čak i najjednostavniju hranu s dušom i razmišljanjima o onima koji će je jesti. Uostalom, malo je vjerojatno da bi itko pomislio pripremiti domaća jela koja će nadopuniti svoj sastav bilo kojim umjetnim bojama, aromama i drugim kemikalijama s kojima moderna industrija tako marljivo postupa. To se posebno odnosi na kobasice i druge kobasice. Zato želim naučiti samostalno kuhati svoje omiljene namirnice. Ovdje smo odlučili započeti naše istraživanje s kobasicama. Tek nedavno smo kupili ohlađenu piletinu i, ne razmišljajući dugo, odlučili smo kuhati pileće kobasice.

Bolje je naporno raditi za dobro svog stomaka i zdravlja nego se trovati industrijski paklenom mješavinom kemikalija. I neka ove domaće kobasice samo na neki način nalikuju ukusu njihovih trgovina u trgovini, ali u njihovu kvalitetu ne može biti sumnje. A za djecu je to najsitnija i „pouzdana“ hrana.

Sastojci


Dakle, za kuhanje domaćih kobasica pripremili smo sljedeći sastav sastojaka:
 • ohlađena piletina (cijela), teška 1,7 kg .;
 • svježe mlijeko - otprilike 180 ml .;
 • 1 pileće jaje;
 • maslac - oko 50 g;
 • sol - dvije trećine žličice;
 • paprika - žličica;
 • mljeveni crni papar - trećina žličice;
 • senf - žličica;
 • biljno ulje - ne više od 2 žlice.

Za oblikovanje kobasica koristili smo prianjajući film. Trebalo nam je sat i pol da kuhamo domaće pileće kobasice.

Sada o procesu kuhanja:


Kuhanje mljevenog mesa. Prvo, piletinu temeljito operite i rastavite na "rezervne dijelove" (grudi, noge, kukovi, krila). Zatim odložimo krila (pogodna su za juhu) i pola pilećih prsa (glavni ljubitelj piletine u našoj obitelji "stavio je" za pravljenje juliennea). Iz ostalih dijelova piletine uklanjamo mjesto sakupljanja najštetnijih tvari - kože, a iz kosti uklanjamo svo meso (trebamo ga). Za juhu koristimo kosti s krilima.

Sada čistu pulpu (a pokazalo se da ima oko 800 grama) narežemo na male komade i zajedno s maslacem (omekšao) pretvorimo ga u mljeveno meso pomoću miksera (mljevenje mesa će također raditi).

U mljeveno meso umiješamo jaje i dio mlijeka.

Zatim dobivenu smjesu dodamo začinima, začinima i, temeljito miješajući dok ne postane glatko, postepeno dodajemo mlijeko pazeći da mljeveno meso nije previše tekuće. Treba ga mirno držati na žlici, a ne širiti. Spremno meso kobasice ostavljamo samo 30 minuta da inzistira.

Oblikujemo kobasice. Odrežite komad zalijepljenog filma (koristili smo veličinu 25 cm x 35 cm), stavite maksimalno 2 žlice mljevenog mesa u obliku trake i pažljivo zamotajte, dajući oblik kobasice.

Ovo je možda najteže u kuhanju kobasica, jer mljeveno meso trebate pokušati što jače utisnuti, izbjegavajući stvaranje praznina. Rubovi filma su zapleteni. Gotovo.

Dobili smo 12 kobasica od cijelog nadjeva, mada nisu sve iste veličine u debljini i dužini. Ali to nije poanta.

Kuhanje kobasica. U loncu zakuhajte vodu, dodajte sol i spustite kobasice.

Nakon ključanja kuhajte 10 minuta i, izvadite iz kipuće vode, uklonite film. Sada ostaje pržiti kuhane kobasice na ulju do zlatno smeđe boje - tako da su još ukusnije.

Iako su dobri bez prženja: sočni, nježni, aromatični. Pomozite sebi!

Dobar apetit!
Zaključno, nekoliko savjeta na temu:
 • za pripremu domaćih kobasica možete koristiti bilo koje meso (svinjetina, puretina, govedina, janjetina) ili kombinirati nekoliko vrsta;
 • mljeveno meso može se nadopuniti bilo kojim začinima i začinima (curry, češnjak, zira, korijander), a ljubitelji različitih ukusa mogu dodati povrće (luk, zeleni grašak, paprika, mrkva) ili gljive, sir ili kriške slanine;
 • mlijeko se može zamijeniti vrhnjem ili mesnim juhom;
 • umjesto zalijepljenog filma, vrećica za pečenje ili folija može se koristiti za oblikovanje kobasica;
 • za polaganje mljevenog mesa na film možete koristiti slastičarsku vrećicu ili plastičnu vrećicu s izrezanim kutom;
 • takve se kobasice mogu pohraniti u zamrzivač prilično dugo.