Izrada koralja

Svatko tko je ikad vidio koralje u laguni tropskog mora prožetim suncem ili u ultramarinskim dubinama Sharm El Sheikha zauvijek će zadržati prvi dojam - ovo je pravi podvodni raj. Nisu svi koralji podjednako atraktivni: grebeni su skromno oslikani, svijetle su gustine, ali zajedno tvore prekrasnu podvodnu šumu. Želio bih uzeti nekoliko grana za sjećanje iz takve "šume". To nije uvijek moguće, a šteta je pokvariti krajolik dubokog mora. Nudim vam stari, zaboravljeni način "uzgoja" koralja kod kuće.
Što je potrebno:
• Posuda i tava, po mogućnosti čelični, a ne aluminijski i ne emajlirani (lako se uklanjaju ostaci parafina iz čelika).
• Male parafinske svijeće ili peraje bijele boje. Nakon topljenja mogu se obojiti u bilo kojoj boji.
• Uljne boje u epruvetama ili boji hrane.
• Grane s bilo kojeg stabla na kojima ima puno utisnutih pupoljaka i malih čvorova - tako će se koralji s njegovom grubom teksturom i postupcima od samog početka formirati prirodnije nego, recimo, na glatkoj grančici.

Napredak u radu
Male svijeće u aluminijskim ladicama, bez fitiljka i paleta. Te su svijeće vrlo prikladne jer se kratki fitilj lako izvuče iz svijeće i ne ometa rad. Cinder svijeće bijele boje također su opcija, ali tada će biti potrebno uhvatiti fitilj niti iz parafina tijekom taljenja. Parafin se ne smije topiti na otvorenoj vatri ili na ploči za kuhanje. Njegove pare su vrlo zapaljive, osim toga parafin rastopljen na visokoj temperaturi postaje previše tečan i ne zadržava se na grančici. Stoga je najbolje otopiti svijeće u vodenoj kupelji: to je sigurno i stvara temperaturu tekućine koja je ugodna za rad. Lonac za umak napunimo vodom, provjerimo je li je previše umetanjem lonca parafina u napunjenu posudu. Višak vode se izlijeva. Možete nastaviti. Nakon što se svijeće više od pola otope, možete ukloniti lonac iz vodene kupelji i započeti "uzgoj koralja. Prvo, dodajte malu kapljicu boje i malo mijesite. Prvo sam je nanijela ultramarinskom bojom (za jednu granu), a zatim svijetlo zelenom ( za drugu granu) .Crvenu grančicu koralja napravila sam u zasebnoj posudi. Podružnicu stavljamo preko posude s parafinom i vodom-vodom-vodom-vodom, ne zaboravljajući da s vremena na vrijeme zakrećemo granu. Isprva se čini da se ništa ne događa, taj parafin samo isušuje, odlazeći ali nakon par minuta počinju se pojavljivati ​​zanimljivi stalaktiti i pruge. Koraljni oblici, gotovo kao što se događa u prirodi. Samo je materijal drugačiji))) i postupak ide stotinama puta brže!

Nastavljamo zalijevati grančicu, čak i kad se parafin počne stvrdnjavati, tvoreći ledene kristale. Na taj način dobivamo karakterističnu hrapavu površinu s otočnim procesima, za razliku od početnih glatkih površina. Čitav proces "uzgoja" traje 5-7 minuta.

Koraljnu granu ostavljamo spremnu da se ohladi zabadajući je u bocu ili vazu i nastavljamo do sljedeće grane, dodajući svjetliju boju parafinu. Napravio sam tirkizni koralj, plavkasto zelenu i ružičasto crvenu. Od malih grančica, možete napraviti kompozicije koristeći školjke, šljunak i staklene kuglice za akvarij.

Čini se da svijetli koralji sjaju iznutra. Teško je povjerovati da nisu stvarne, već umjetne, „odrasle“ u vlastitoj kuhinji iz ostataka parafinskih svijeća! Isprobajte! Izrada koralja je veliko estetsko zadovoljstvo!
Savjet: Ne ostavljajte ostatke parafina u sudoperu ili WC-u. Pustite ih da se stlače, zatim malo zagrijajte i u potpunosti uklonite. Parafin je još uvijek koristan za ostale obrte!